W dniu 14 marca 2020 roku odbędzie się włoskie wydarzenie kulinarne pod honorowym patronatem Ambasady Włoskiej w Warszawie, Burmistrza miasta i gminy Busko-Zdrój, patronatem merytorycznym Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Greckiego Stowarzyszenia Kucharzy Poland Branch Office oraz z udziałem Partnera konkursu Bellavita Expo The Excellence of Italy Warsaw 2020.
Jubileuszowa edycja konkursu odbędzie się w Hotelu ****Słoneczny Zdrój Medical SPA & Wellness, który został już po raz drugi partnerem tego konkursu. Podczas konkursu spotkają się największe autorytety kulinarne w Polsce, młodzi adepci sztuki kulinarnej, znane gwiazdy telewizyjne oraz pasjonaci kuchni włoskiej.
Uczestników konkursu dla profesjonalistów oceniać będzie profesjonalne i wymagające grono jurorów. Jurorzy będą oceniali trzy dania konkursowe: pierwsze danie makaron – z obowiązkowym użyciem makaronu marki Perino (i dowolnych składników), drugie danie mięsne – polędwica Wellington z obowiązkowym użyciem polędwicy wołowej marki Sokołów (i dowolnych składników) oraz deser – z obowiązkowym wykorzystaniem bazy deserowej marki Debic (i dowolnych składników).
W gronie profesjonalnych jurorów degustacyjnych zasiądą: Krzysztof Szulborski (przewodniczący jury), Kurt Scheller, Andrzej Polan, Teofilos Vafidis, Robert Sowa, Jerzy Pasikowski, Dariusz Zahorański, Marcin Budynek, Janusz Profus, Aleksandra Sowa – Trzebińska, Paweł Mieszała, Przemysław Chudio. W profesjonalnym jury technicznym zasiądą natomiast: Waldemar Hołówka, Mirosław Ciołak, Piotr Bassara i Janusz Garncarczyk. Supervisorem konkursu dla profesjonalistów został Krzysztof Gradzewicz.
Do konkursu dla profesjonalistów zgłosiło się 21 ekip z całej Polski, spośród których jury selekcyjne wyłoniło dwanaście najlepszych drużyn:
- Restauracja Lavenda cafe&lunch, Poznań: Roman Serdiuk,Vitalii Kovalenko
- Restauracja Biała Róża, Kraków: Adrian Depta, Paweł Pamuła
- Hotel Radisson Blu Resort, Świnoujście: Maciej Morański, Andrzej Sawka
- Hotel Radisson Collection, Warszawa: Michał Rosiński, Jacek Schliske
- Amore Mio Pizza&Grill, Elbląg: Bartosz Majchrzak, Karol Pawłowski
- Klimat Bistro, Zielona Góra: Kacper Szafrański, Luiza Kuta
- Hotel Grand Ascot, Restauracja Four, Kraków: Kinga Brańka, Wit Wojas
- Hotel Blue Diamond, Nowa Wieś k.Rzeszowa: Dariusz Osika, Mateusz Hnatowski
- Hotel Fabryka Wełny, Pabianice: Michał Bielecki, Piotr Czech
- Restauracja Il Pardino, Poznań: Marek Szuba, Patryk Czemierowski
- Hotel Restauracja Piano, Lublin: Piotr Huszcz, Dariusz Cygan
- Restauracja Ed Red, Warszawa: Łukasz Kostrzewski, Marek Paczuski
- Ekipa rezerwowa: Pałac w Orli, Koźmin Wielkopolski, Arkadiusz Marcisz, Kacper Raźniak
Jako uatrakcyjnienie wydarzenia odbędzie się także konkurs dla Gwiazd, znanych postaci telewizyjnych, które przygotują do oceny jury VIP dwa dania konkursowe. Tym razem Gwiazdy zmierzą się z przygotowaniem pierwszego dania – makaronu Perino z obowiązkowym użyciem do niego polędwiczki wieprzowej Sokołów i drugiego dania konkursowego – deseru Debic oraz wybranych składników.
Zobaczymy w akcji ekipę Agnieszki Rylik, Doroty Gardias, Joanny Kurowskiej, Izabeli Trojanowskiej i Luigi Pagano, Zygmunta Chajzera, Sebastiana Wątroby, Tomasza Kozłowicza, Laury Łącz i Wandy Kwietniewskiej.
Gwiazdy będą oceniane przez jurorów degustacyjnych VIP: Burmistrza miasta i gminy Waldemara Sikorę, Dyrektora Hotelu Słoneczny Zdrój Grzegorza Rąpla oraz przedstawicieli sponsora Strategicznego marki Perino, sponsorów Głównych: Winterhalter, Eauvation, Gastro Magic Service, Debic oraz marki Sokołów.
W jury technicznym konkursu dla Gwiazd zasiądą: Jacek Kempa, Wojciech Harapkiewicz oraz Wiesław Bober. Supervisorem konkursu został Andrzej Ławniczak. Konkurs poprowadzi Paweł Pochwała, a Galę Zwycięzców Zygmunt Chajzer.
Ekipom, które nie zakwalifikowały się do konkursu, organizatorzy dziękują za chęć uczestnictwa i zapraszają do rywalizacji konkursowej za rok.
Organizator: GRG Giancarlo Russo
Partnerzy: Hotel Słoneczny Zdrój, Polskie Składy Budowlane, Bellavita Expo Warsaw
Sponsorzy: Perino, Winterhalter, Eauvation, Gastro Magic Service, Debic,Cheman, Sokołów, Alva, Monini, Prymat, Dilmah, Saquella, Stock, Wine Direct by Partner Center, North Coast, Castelli, Melvit, Janex, Kruszwica, Fanex, Fruits4you, Inter Europol, Etna, 123gastro.pl, Wimal Kapitan Pirat, Pasticceria Mignon, Hotel Blue Diamond, Hotel Fabryka Wełny
Patronat medialny: VIPMagazyn, Fakty Magazyn Gospodarczy, Gazzetta Italia, Poradnik Restauratora, Przegląd Gastronomiczny, Nowości Gastronomiczne, Szef Kuchni, Restauracja, Magazyn Gourmenet newwsgastro.pl, gastrona.pl, papaja.pl, horecanet.pl, kucharze.pl, madeinswietokrzyskie.