WINO I LATO

0
764

WINO I LATO

W letnie dni preferujemy chłodne napoje, które dzięki swojej kuszącej temperaturze przynoszą ulgę w czasie męczących upałów. Oczywiście, również jadłospis dostosowujemy do warunków atmosferycznych. Na naszych stołach pojawia się coraz więcej warzyw i sałatek, używamy mniej przypraw, a przygotowywanie posiłków staje się łatwiejsze. Wina czerwone, które najlepiej łączą się z ciężkimi i wyszukanymi potrawami, zastępujemy lżejszymi.

O tej porze roku obserwuje się wzrost konsumpcji win białych i białych musujących. To właśnie napoje musujące cieszą się największą popularnością w ciepłe miesiące.

Często natomiast zapominamy o delikatnych w smaku i świeżych winach, które są idealne nie tylko na letnie dni: o winach różowych. Są one czymś pomiędzy winami czerwonymi i białymi, i pasują do wielu okoliczności. Różowe wina piją przede wszystkim ludzie młodzi. To dzięki nim mogą poczuć przyjemną świeżość i aromat. Ten rodzaj wina pasuje do wielu potraw rybnych, a zwłaszcza do zup i ryb pieczonych.

Jeśli to prawda, że latem rezygnujemy z win czerwonych, prawdą jest również to, że nie wszystkie czerwone wina są identyczne. Tak samo jest w przypadku win różowych. Mogą być podawane schłodzone, zapewniając przyjemne uczucie w ciepłe dni, a także, dzięki świeżemu owocowemu aromatowi i delikatnemu smakowi, który uwielbiamy latem, świetnie pasują do typowo letnich potraw. Niezależnie od typu wina, który wybieracie latem, ważne jest, aby zawsze pić je z umiarem. Tylko zachowując powściągliwość możemy docenić fascynujący świat wina.