Zupa z ośmiorniczek będzie idealna na każdą porę roku, może być podana na ciepło lub ostudzona. Potrawa jest bardzo łatwa w przygotowaniu, a zarazem smakowita.
Składniki dla czterech osób:
400 g ośmiorniczek (małych, ok. 10 cm, mogą być mrożone)
600 g wysokiej jakości przecieru pomidorowego lub obranych, drobno posiekanych pomidorów
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
szczypta chili
2 gałązki rozmarynu
3-4 gałązki tymianku
1⁄4 kieliszka białego wina
pieprz, sól, oliwa z oliwek, woda wg uznania
4 duże kromki domowego chleba
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek pokroić w paseczki, delikatnie dusić na oleju, wymieszać z białym winem. Do garnka włożyć pomidory oraz podduszoną cebulę i czosnek, a następnie doprowadzić do wrzenia, jeśli konsystencja nadal będzie zbyt gęsta, dolać wody i gotować przez 2-3 minuty od momentu wrzenia. W międzyczasie umyć i oczyścić ośmiorniczki, usunąć tzw. ząb, który znajduje się u nasady macek.
Dodać drobno posiekane przyprawy, doprawić solą i odczekać 1-2 minuty przed dołożeniem ośmiorniczek. Po 1 minucie wyłączyć ogień i poczekać aż ośmiorniczki nabiorą smaku. Ośmiorniczki będą miękkie tylko wtedy, gdy będą się gotować przez kilka minut, nie należy ich gotować za długo, bo staną się twarde i gumowate.
Opiec kromki chleba i, gdy będą jeszcze ciepłe, jedną stronę natrzeć ząbkiem czosnku.
Zupę podać z opieczonym chlebem, skrapiając go odrobiną oliwy i dodając szczyptę pieprzu.
Smacznego!
tłumaczenie pl: Gabriela Gombarczyk