Składniki na 2 omlety:
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- 50 ml mleka
- 60 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
- 10 g szczypiorku
- 2 średnie żółte cebule
- 80 g świeżego ser (np. asiago, fontina, taleggio)
- pieprz, sól, oliwa do smaku
Przygotowanie:
Weź patelnię, rozpuść trochę masła i gotuj na małym ogniu szpinak ze szczypiorkiem, aż do odparowania całej wody. Po ugotowaniu poszatkuj wszystko dokładnie. Weź garnuszek i rozpuść łyżkę masła, po czym dodaj mąkę. Dobrze wymieszaj, dodaj mleko i szczyptę soli, gotuj kilka minut, ciągle mieszając. Powinieneś otrzymać dość płynny sos beszamelowy, do którego dodaj uprzednio przygotowany szpinak.
Po przygotowaniu sosu, użyj jednej łyżki na 1 jajko (= 1 omlet). Ubij energicznie sos z jajkiem, posól i popierz do smaku.
Podsmaż cienko pokrojone cebule na patelni z odrobiną oliwy (powinny wyjść przezroczyste i lekko brązowe), pokrusz ser.
Usmaż omlety na lekko nasmarowanej masłem blasze, w bardzo niskiej temperaturze i pod przykryciem. Rozłóż je i nadziej cebulą i serem. Zwiń je i zamknij w folii aluminiowej, po czym włóż do piekarnika nagrzanego do 140° na 10 minut.
Podawaj z pozostałym beszamelem.
Smacznego!