Zielone omlety

0
63

Składniki na 2 omlety:

  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 50 ml mleka
  • 60 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
  • 10 g szczypiorku
  • 2 średnie żółte cebule
  • 80 g świeżego ser (np. asiago, fontina, taleggio)
  • pieprz, sól, oliwa do smaku

Przygotowanie:
Weź patelnię, rozpuść trochę masła i gotuj na małym ogniu szpinak ze szczypiorkiem, aż do odparowania całej wody. Po ugotowaniu poszatkuj wszystko dokładnie. Weź garnuszek i rozpuść łyżkę masła, po czym dodaj mąkę. Dobrze wymieszaj, dodaj mleko i szczyptę soli, gotuj kilka minut, ciągle mieszając. Powinieneś otrzymać dość płynny sos beszamelowy, do którego dodaj uprzednio przygotowany szpinak.

Po przygotowaniu sosu, użyj jednej łyżki na 1 jajko (= 1 omlet). Ubij energicznie sos z jajkiem, posól i popierz do smaku.

Podsmaż cienko pokrojone cebule na patelni z odrobiną oliwy (powinny wyjść przezroczyste i lekko brązowe), pokrusz ser.

Usmaż omlety na lekko nasmarowanej masłem blasze, w bardzo niskiej temperaturze i pod przykryciem. Rozłóż je i nadziej cebulą i serem. Zwiń je i zamknij w folii aluminiowej, po czym włóż do piekarnika nagrzanego do 140° na 10 minut.

Podawaj z pozostałym beszamelem.

Smacznego!