Vivere italiano, włoskie specjały w zasięgu ręki!

0
121

Artykuł został opublikowany w numerze 77 Gazzetty Italia (październik-listopad 2019)

Dwa kroki od wrocławskiego rynku można usiąść przy stoliku i odbyć kulinarną podróż po regionach Włoch. Restauracja Vivere italiano rozpoczęła działalność w 2016 roku i jest efektem przekształcenia sklepu z żywnością włoską wysokiej jakości, o tej samej nazwie, otwartego do roku 2013 w przytulną restaurację oferującą autentyczne smaki kuchni włoskiej.

Ogromny sukces lokal, który może pochwalić się klientami z całej Polski, zawdzięcza trzem wspólnikom z Apulii oraz wykwalifikowanemu personelowi, który poleca potrawy, sprawnie je serwuje oraz sprawia, że klienci czują się jak w domu. „Zapewnienie dobrej obsługi jest ważne, zwłaszcza tutaj w Polsce, gdzie w restauracjach czasem długo się czeka, a kelnerzy zdają się obojętni na potrzeby klienta” – tłumaczy Amadeo Menale, jeden ze wspólników, wspominając jak personel musiał próbować różnych przepisów by móc później dobrze opisać klientom dania.

Częścią sukcesu Vivere italiano są również produkty wysokiej jakości używane do przygotowywania dań. Lokal importuje większość produktów bezpośrednio z Włoch, w tym m.in. sery mozzarella i burrata z Andrii, pomidory piennolo z Wezuwiusza, udziec wieprzowy z Martinafranca czy olej apulijski i świeże ryby dostarczane kilka razy w tygodniu z Chioggi. Spaghetti z małżami jest jednym z dań najczęściej zamawianych przez stałych klientów z Wrocławia, którzy już znają i chcą jeść według kanonów działającej w Vivere italiano kuchni śródziemnomorskiej, na którą składają się głównie ryby, makarony z warzywami, dużo owoców, a to wszystko przyprawione najlepszymi włoskimi olejami i podlane wyselekcjonowanymi winami. A dla osób, które chciałyby korzystać z dobrodziejstw kuchni włoskiej również w domu lokal oferuje możliwość kupna wielu jakościowych produktów, również w formie prezentowej. Dzięki jakości swoich produktów i usług restauracja Vivere italiano znalazła się w prestiżowym francuskim przewodniku Gault e Millau oraz została rozpoznana jako część Ospitalità Italiana przez Włoską Izbę Handlowo – Przemysłową w Polsce.

W ciągu kilku lat restauracja stała się jedną z głównych atrakcji kulinarnych we Wrocławiu, uwielbianą przez wielu klientów zarówno lokalnych, jak i tych przebywających w mieście jedynie od czasu do czasu. Przy stolikach Vivere Italiano nietrudno spotkać aktorów, pisarzy, dziennikarzy, fotografów czy muzyków, którzy improwizują z gitarą angażując klientów w śpiewanie piosenek. Krótko mówiąc, kolacja w Vivere italiano pozwala na autentyczne zanurzenie się w atmosferze Włoch. 

tłumaczenie pl: Danuta Słowikowska

Strona www: vivereitaliano.pl
Facebook: facebook.com/vivereitalianowroclaw/