Torta della nonna, czyli placek babci

0
3850

Składniki:

Kruche ciasto:
500 g mąki pszennej 00
300 g miękkiego masła
200 g cukru pudru
3 żółtka (około 60 g)
wanilia
starta skórka z cytryny
1 łyżeczka soli

Nadzienie:
500 ml pełnego mleka
50 g mąki 00
200 g cukru
4 żółtka (około 80 g)
skórka starta z 1 cytryny

Do dekoracji:
25 g orzeszków piniowych
cukier puder
białko

Przygotowanie:
Najpierw przygotuj krem: w rondelku wymieszaj szpatułką żółtka i cukier, następnie dodaj mąkę. Mieszaj, aż masa będzie gładka i gęsta.

Do drugiego rondelka wlej mleko ze startą skórką z cytryny i zagotuj. Następnie dodaj trochę ciepłego mleka do kremu jajecznego i wymieszaj trzepaczką. Wlej pozostałe mleko, gotuj na średnim ogniu i czekaj aż zgęstnieje, ciągle mieszając. Następnie przenieś do dużej miski i przykryj folią spożywczą. Dobrze wystudź.

W międzyczasie przygotuj ciasto: w mikserze planetarnym lub ręcznie połącz masło z mąką, solą, wanilią i startą skórką z cytryny. Następnie powstałą masę utrzyj z cukrem. Na koniec dodaj żółtka i ugniataj, aż uzyskasz gładką i zwartą konsystencję. Przykryj folią, spłaszcz i wstaw do lodówki na 30/60 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na dobrze posypanej mąką stolnicy i przenieś do tortownicy, najlepiej z wyjmowanym dnem o średnicy około 24/26 cm, wysmarowanej wcześniej masłem i posypanej mąką. Usuń nadmiar ciasta i nakłuj dno widelcem. Wlej zimny krem, wyrównując go dobrze szpatułką. Rozwałkuj pozostałe ciasto i przykryj krem pokrywając go w całości. Wytnij nadmiar ciasta, dobrze przyklejając je do krawędzi i ponownie nakłuj widelcem.

Posmaruj lekko ubitym białkiem i posyp orzeszkami piniowymi.

Piecz w nagrzanym piekarniku przez 45 minut w temperaturze 160°, następnie podnieś temperaturę do 180° i piecz przez kolejne 10 minut do uzyskania złotego koloru.

Po ostudzeniu wyjmij ciasto z tortownicy i posyp cukrem pudrem.

Tłumaczenie pl: Agata Pachucy