Składniki:
Na tort:
- 5 jajek
- 60g cukru kryształ
- 200g zmielonych migdałów
- 120g cukru pudru
- pół laski wanilii
- 1 cytryna
- 180g startej białej czekolady
- 30g kandyzowanych skórek owocu cedrowego
- 50g mąki ziemniaczanej
- 10g drożdży cukiernicznych
- 100g oliwy z oliwek
Na krem:
- 6 cytryn
- 100g cukru
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- pół kieliszka limoncello
- 100ml świeżej śmietany
Do dekoracji:
- cukier puder
- kandyzowane skórki owocu cedrowego
- 50ml limoncello
Przygotowanie:
Przy pomocy ubijaczki albo miksera ubij jajka z cukrem aż do otrzymania sztywnej piany. W międzyczasie wymieszaj zmielone migdały z cukrem pudrem, wanilią, skórką cytrynową, startą białą czekoladą oraz kandyzowaną skórką owocu cedrowego. Przesiej mąkę ziemniaczaną i drożdże oraz dodaj oliwę z oliwek. Ciągle mieszając połącz ubitą pianę z jajek z mąką.
Przełóż masę do tortownicy o średnicy ok 24-26 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Piecz ciasto przez 5 minut w 200 stopniach, a następne przez 45 minut w 160 stopniach z termoobiegiem.
W celu przygotowania polewy podgrzej w garnku sok z cytryny z cukrem. W międzyczasie rozmieszaj mąkę kukurydzianą z zimnym limoncello i dołącz do ciepłego sosu. Gotuj przez chwilę aby zredukować polewę a następnie przelej ją do innego naczynia i dobrze wystudź.
Przy pomocy ubijaczki albo miksera ubij śmietanę. Wystudzony krem na bazie limoncello wlej do śmietany ciągle mieszając.
Teraz pozostaje jedynie udekorować tort. W tym celu posyp go cukrem pudrem. Pokrój tort w płaty i udekoruj każdy z nich kremem na bazie limoncello, kawałkami owocu cedrowego i limoncello.
Smacznego!
tłumaczenie pl: Konrad Gospodarowicz