Na ciasto:
- 250g mąki typu 00
- 150g roztopionego masła
- 100g cukru pudru
- półtora jajka
- pół łyżeczki soli kuchennej
- wanilia w ziarnach lub zmielona
Do ganache:
- 150g śmietany 30%
- 300g mlecznej czekolady
Na solony karmel:
- 150g cukru
- 100ml wody
- 150g śmietany 30%
- 70g solonego masła
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę mieszamy z masłem i solą, ugniatamy dopóki nie zaczną się tworzyć grudki. Następnie, ciągle ugniatając, dodajemy cukier. Dodajemy przyprawy i jajka, i ugniatamy aż otrzymamy jednolitą masę, którą wkładamy do lodówki na co najmniej 2h.
Rozwałkowujemy ciasto i wkładamy do tortownicy o średnicy 24 cm (na zawiasach lub z wyjmowanym dnem). Dno nakłuwamy i pieczemy przez ok. 25 minut w temperaturze 180°, aż ciasto nabierze złotego koloru. Odkładamy je do ostygnięcia przed wyjęciem ciasta na talerz.
Aby przygotować ganache gotujemy śmietanę mieszając ją z posiekaną czekoladą. Mieszamy aż do otrzymania jednolitej masy, którą następnie wylewamy na podpieczone ciasto i wkładamy do lodówki, aby zastygła.
W międzyczasie przygotowujemy karmel. W rondlu o grubym dnie podgrzewamy na małym ogniu cukier z wodą, aż cukier się stopi, następnie zwiększamy ogień, aż syrop zmieni kolor na złoty (smak karmelu zależy całkowicie od tej fazy więc nie możemy pozwolić, by zrobił się zbyt ciemny). Zdejmujemy syrop z ognia i uważając na rozpryski, dodajemy śmietanę i masło, które podgrzewamy i gotujemy mieszając przez 5 minut. Odkładamy karmel do ostygnięcia a następnie polewamy nim zastygnięte ganache. Na koniec wstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin.