30. edycja Międzynarodowych Targów Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA® wraz z Targami Artykułów Spożywczych i Napojów dla Gastronomii GASTROFOOD® i Targami Wina ENOEXPO® były bardzo ważnym wydarzeniem dla branży hotelarskiej, gastronomicznej i winiarskiej w Polsce.
Były to trzy dni spotkań, pełne zapachu palonej kawy i dobrego wina, a w tym roku za sprawą Polskiej Izby Biznesowej z Włoch także możliwości spróbowania niezwykłych sycylijskich niszowych olei czy gorgonzoli a także trunków z wodą z Morza Śródziemnego. Goście mieli okazję odkryć nieznane smaki i cała gamę produktów dla hoteli, restauracji i lokali gastronomicznych.
– Pokazanie jednego z sycylijskich skarbów, czyli oleju extra vergine przyciągnęło tylu zainteresowanych, których włoscy wystawcy uczyli smakować produkt, ku obopólnemu zadowoleniu, że już planujemy z naszym partnerem, firmą Smart Iting przyszłoroczną edycję. Przywieziemy firmy z Sycylii z różnymi niszowymi produktami, o których będziemy chcieli opowiedzieć polskim firmom – powiedziała tuż po zakończeniu targów Ewa Trzcińska, prezes Polskiej Izby Biznesowej we Włoszech CAPI
Tegoroczna edycja targów cieszyła się ogromnym zainteresowaniem wystawców i zwiedzających dzięki zróżnicowanej ofercie wystawienniczej i bogatemu programowi merytorycznemu. Na zwiedzających czekali wystawcy oferujący szeroką gamę produktów dla hoteli, obiektów wypoczynkowych, restauracji i innych lokali gastronomicznych, ale także żywność, napoje oraz wina z całego świata. Szczególnym zainteresowaniem cieszyło się stoisko Instytutu Regionalnego Wina i Oleju z Sycylii – 6 rodzinnych firm, produkujących najwyższej jakości olej ekstra vergine z ogromnym zapałem opowiadało o swoich produktach, różniących się między sobą – jedne pachniały zielonymi pomidorami, inne miały posmak karczocha a kolejne przywoływały wulkan Etna.
Włochy zaprezentowały się także na konferencji Focus Day Italia, na której przedstawiono nie tylko wybrane argumenty dotyczące włoskiego rynku czy prawodawstwa, ale też można było degustować włoską gorgonzolę firmy Si Invernizzi, skosztować 6 różnych olejów firm zrzeszonych w Instytucie IRVO (Az. Agr. Fisicaro Sebastiana – Frantoio Galioto, Az. Agr. Lo Grasso Francesco, Tenuta Arena SS Agricola, Frantoio Oleario Gaspare Sarullo, Az. Agr. Tramontana Rosario, Az. Agr. Ventura Vincenzo), zawsze tłoczonych na zimno czy też wyrobów alkoholowych firmy Aquamaris, do produkcji których wykorzystuje się wodę z Morza Śródziemnego.
Jubileuszowe targi zyskały wyjątkową oprawę a w programie znalazły się krajowe finały dwóch spektakularnych konkursów – Bocuse d’Or i Kawowych Mistrzostw Polski. To świetnie zorganizowane wydarzenie przyciągnęło tysiące gości do EXPO Kraków. Podczas pierwszego dnia odbyło się uroczyste otwarcie pawilonu amerykańskiego przez Konsul Generalną Stanów Zjednoczonych Erin Nickerson oraz Wiceprezes Targów w Krakowie Ewę Woch. Na hali Wisła w EXPO Kraków podczas Mistrzostw Kawowych SCA Poland najlepsi zawodnicy rywalizowali w konkurencjach takich jak Cup Tasters, Roasters oraz Coffee in Good Spirits. Za nami także liczne warsztaty i prelekcje. Nie zabrakło także gali wręczenia statuetek zwycięzcom konkursów winiarskich, w tym 15. Konkursu Polskich Win i Cydrów oraz 15. Międzynarodowego Konkursu Winiarskiego. Ogromną popularnością cieszył się konkurs na najlepszego kucharza Polski. Hale targowe przez trzy dni zgromadziły przedstawicieli branży, którzy mogli zapoznać się z trendami na kolejny rok.
Jak na okrągłą rocznicę przystało, na zakończenie pierwszego dnia odbyło się koktajlowe przyjęcie, na którym świętowano 30-lecie Targów HORECA® oraz 20-lecie Targów ENOEXPO®, na którym królowały wspaniałe torty.
Już dziś firmy zaczynają rezerwację na przyszły rok. Możemy też spodziewać się większej sycylijskiej reprezentacji, bo jak powiedział nam Gaetano Aprile, dyrektor IRVO – krakowskie targi tak im się spodobały i tylu było chętnych do nawiązania współpracy, że za rok reprezentacja będzie dużo liczniejsza, nie zabraknie też niespodzianek dla odwiedzających.
Targi w Krakowie pamiętają też o uczniach szkół gastronomicznych, dając im tak możliwość odwiedzenia targów jak i współpracy przy nich. Szczególnie efektownie prezentowali uczący się zawodu kelnera podczas konkursu na najlepszego kucharza, gdy podawali dania szacownemu jury.
To święto całej branży zasługuje na wpisanie do kalendarza każdej osoby pracującej w tym sektorze!
Zdjęcia: Targi w Krakowie, Smart Iting, Polska Izba Biznesowa we Włoszech