Składniki dla 2 osób:
180 g makaronu Tagliolini
6 krewetek
6 świeżych zielonych szparagów
1⁄2 małej żółtej cebuli
mała marchewka
nieobrany ząbek czosnku
pietruszka, papryka wędzona, białe wino,
masło, oliwa evo, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Obierz i ugotuj szparagi przez około 6-7 minut, dopraw je oliwą, solą i pieprzem. Obierz marchewkę i pokrój w drobną kostkę, następnie wrzuć ją na patelnię z odrobiną oliwy i gotuj przez parę minut, musi się trochę skarmelizować.
Marchewkę odłóż na bok, na tej samej patelni podsmaż na oliwie drobno pokrojoną cebulę. Dodaj marchewkę i podlej wszystko dwoma lub trzema łyżkami białego wina, następnie wyłącz palnik i odstaw. W międzyczasie nastaw makaron.
Weź krewetki, obierz je, zachowując głowę i ogon. Na patelni umieść obfitą łyżkę oliwy z oliwek, podgrzej patelnię i podpiecz krewetki przez 1 minutę z każdej strony, posyp odrobiną papryki. Odstaw w ciepłe miejsce. Na tej samej patelni dodaj duszoną cebulę, marchew, szparagi pokrojone na kawałki, zmiażdżony czosnek i kilka łyżek wody z gotowanego makaronu, wymieszaj wszystko, na koniec dodaj odrobinę pietruszki, dopraw solą i pieprzem. Umieść ugotowany makaron na patelni z sosem, dodaj łyżkę masła i dobrze wymieszaj, na końcu dodaj krewetki. Podawaj z odrobiną startej skórki cytryny.
tłumaczenie pl: Agata Pachucy
***
Więcej przepisów na oryginalne, włoskie dania znajdziecie tutaj.