Składniki:
Biszkopt:
- 6 całych jajek
- 225 g cukru
- 225 g mąki 00
Nadzienie:
- 850 g sera ricotta
- 250 g cukru
- 150 g czekolady w płatkach lub w kropelkach
- 40 g posiekanych pistacji
- 250 g mieszanych owoców kandyzowanych: cytryny, pomarańcze, wiśnie
- mielona wanilia i cynamon
- 1 łyżka wody pomarańczowej
Polewa:
- 300 g cukru pudru
- 1 białko
- 3 krople soku z cytryny
Wierzch ciasta:
- 500 g białej i zielonej masy migdałowej
Przygotowanie:
Najpierw upiecz biszkopt: do dużej miski wbij całe jajka, dodaj cukier, a następnie ubijaj trzepaczką do uzyskania puszystej masy. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę, delikatnie mieszając, aż do całkowitego połączenia składników. Uważaj, żeby masa nie straciła puszystości podczas mieszania. Prostokątną formę do pieczenia wyłóż papierem, a brzegi wysmaruj masłem. Przygotowane ciasto wlej do formy i piecz w temperaturze 185°C przez około 35-40 minut. Gotowy biszkopt odstaw do wychłodzenia, a następnie pokrój na kawałki o grubości 6 mm.
Następnie przygotuj nadzienie: do rondelka wsyp cukier, zalej go połową szklanki wody, dodaj wanilię i zagotuj. Ricottę przełóż do dużej miski, zalej ciepłym syropem, całość wymieszaj drewnianą łyżką.
Dodaj kandyzowane owoce pokrojone na kawałeczki i oprószone mąką, wodę pomarańczową, płatki czekoladowe, posiekane pistacje i cynamon (1-2 szczypty, wedle uznania).
Nadzienie odstaw do lodówki. Przygotuj tortownicę o średnicy 30-34 cm. Na dnie poukładaj kawałki biszkoptu, na nich umieść nadzienie i przykryj wierzch biszkoptami. Tak uformowaną cassatę pozostaw w lodówce na co najmniej jedną noc.
Następnego dnia wyjmij ciasto z tortownicy i pokryj je białą masą migdałową.
Teraz przygotuj polewę: białka jaj z cukrem pudrem i sokiem z cytryny wymieszaj trzepaczką do uzyskania płynnej, gęstej polewy. Polej wierzch ciasta, w miarę możliwości pokrywając całą powierzchnię pasty migdałowej. Przygotuj odpowiednich rozmiarów pas zielonej masy, którym owiniesz brzeg cassaty. Wierzch udekoruj orzechami i kandyzowanymi owocami.