Składniki na 2 osoby:
- 200 g nieugotowanego makaronu (byłoby dobrze wybrać spaghetti alla chitarra, ale jeśli nie uda Ci się go znaleźć, możesz wybrać normalny makaron; lepiej długi niż krótki)
- jedna gruszka (gatunek Konferencja lub Kaiser; musi być twarda i niezbyt dojrzała)
- 60-70 g sera gorgonzola
- 30 g serka mascarpone
- 100 g śmietany kuchennej (niekwaśnej)
- 20 g startego parmezanu
- 50 ml białego wina wytrawnego
- jedna łyżeczka cukru pudru
- olej na oko
- pół łyżki masła
- sól i pieprz na oko
Przygotowanie:
Obierz gruszkę, wyjmij łodygę i pokrój w kostki około 2 x 2 cm. Połóż kostki na ręczniku papierowym dla lepszego osuszenia. Rozgrzej nieprzywierającą patelnię, używając masła i oleju. Przed sparzeniem gruszek posyp je cukrem pudrem. Kiedy kostki zaczną się prażyć, podlej je białym winem i odłóż ugotowane gruszki. (Należy gotować wszystko na wysokim i szybkim ogniu).
Wstaw wodę do gotowania makaronu, przygotowanie sosu trwa bardzo krótko.
Weź garnek i przelej do niego śmietanę, serek mascarpone, ser gorgonzola, parmezan i pieprz. Wstaw naczynie na niski ogień i mieszaj sos, uważając, żeby się nie zagotował, a jeśli będzie za gęsty, dolej wody. Odcedź makaron i zmieszaj go z sosem, dodając połowę wcześniej przygotowanych gruszek, wymieszaj wszystko i podaj, kładąc na makaron pozostałe gruszki.
Smacznego!