Składniki:
Ciasto (na 50 ravioli):
50 g masła
1 jajko
Szczypta soli
Skórka z 1 ekologicznej cytryny 60 g cukru
100 ml pełnego mleka
300 g mąki pszennej 00
Olej słonecznikowy do smażenia
Nadzienie:
Dżem (smak według uznania, najlepiej morelowy lub pomarańczowy)
1 białko jajka
Cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Jeśli wyrabiasz ciasto ręcznie, zrób to w dużej misce. Jeżeli używasz miksera planetarnego, załóż płaskie mieszadło. Dodaj mąkę, masło o temperaturze pokojowej oraz cukier, całe jajko, sól, aromaty oraz mleko i mieszaj wszystko do uzyskania elastycznej i gładkiej konsystencji. Odstaw na ok. 30 minut w misce przykrytej folią spożywczą.
Następnie na czystym i posypanym mąką blacie podziel ciasto na kawałki o wadze około 150 g każdy. Rozwałkuj ciasto specjalną maszyną lub ręcznie, aż uzyskasz bardzo cienką warstwę (1 mm lub 1,5 mm). Nadaj im regularny kształt, długiego prostokąta i umieść po jednej łyżeczce dżemu w odległości około 2 cm od siebie. Brzegi ciasta posmaruj delikatnie ubitym białkiem i połącz ze sobą. Dokładnie dociskaj ciasto wokół dżemu, aby usunąć powietrze i nożem lub radełkiem wytnij kwadratowe ravioli (możesz również zrobić je okrągłe, używając foremki do ciastek).
Ułóż je na lekko posypanej mąką blasze.
W międzyczasie w wysokim rondlu rozgrzej olej. Kiedy będzie już gorący (przetestuj wkładając mały skrawek pozostałego makaronu, jeśli od razu się usmaży, oznacza to, że olej jest bardzo gorący) delikatnie wkładaj ravioli po 2 lub 3 na raz, obracając je po kilku minutach.
Kiedy będą złociste z obu stron, odsącz je i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kontynuuj, aż usmażysz wszystkie ravioli.
Podawaj posypane cukrem pudrem.
Wesołego Karnawału!
Tłumaczenie pl: Małgorzata Tropiło