Składniki (na 8/10 osób)
Na spód:
200 g herbatników
100 g masła klarowanego
Na masę serową:
120 g ricotty
60 g jogurtu naturalnego
120 g serka do smarowania
75 g cukru pudru
7 g żelatyny
375 g bitej śmietany
Na galaretkę:
300 g przecieru z marakui
10 g żelatyny
70 g cukru pudru
Owoce sezonowe do dekoracji
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności przygotuj spód z herbatników. Zmiel je na piasek i dodaj masło klarowane o temperaturze pokojowej. Na dno otwieranej blachy do ciasta o średnicy 20-22 cm nałóż papier do pieczenia oraz pasek ochronny na każdy bok. Wylej ciasto na papier i rozsmaruj je używając łyżki. Włóż ciasto do lodówki i w międzyczasie przygotuj nadzienie. Namocz żelatynę w zimnej wodzie.
W misce ubij śmietanę, aż osiągnie miękką konsystencję. W drugiej misce wymieszaj ricottę z cukrem pudrem, jogurtem i serkiem. Odsącz i wysusz żelatynę, a następnie rozpuść ją w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, dodając łyżkę płynnej śmietany. Dodaj żelatynę do miski z ricottą i delikatnie mieszaj od dołu do góry, do momentu aż żelatyna połączy się z ubitą śmietaną. Taką mieszaninę wyłóż na spód z herbatników i umieść w lodówce na 3-4 godziny. Po upływie tego czasu, przygotuj galaretkę o smaku marakui. Rozpuść żelatynę w kąpieli wodnej, po 10 minutach odsącz ją i wysusz. 2 łyżki przecieru z marakui podgrzej w mikrofali lub w kąpieli wodnej, następnie dodaj żelatynę i czekaj, aż się rozpuści.
Tę mieszankę dodaj do zimnego przecieru z marakui, wsyp cukier puder, a następnie nałóż galaretkę na sernik. Ponownie umieść ciasto w lodówce i pozostaw na około godzinę do całkowitego stężenia. Na koniec udekoruj świeżymi owocami i podaj.
tłumaczenie pl: Julia Jedrzejczyk