SKŁADNIKI:
Spód:
- 180 g biszkoptów typu Digestive
- 180 g topionego masła
- 500 g ricotty
- 250 g serka do smarowania
- 160 g cukru pudru
- Skórka z dwóch cytryn
- 12 g żelatyny w listkach
- 100 ml śmietany
Galaretka:
- 100 g soku z cytryny
- 100 g cukru pudru
- 50 g skrobi kukurydzianej
- 200 g wody
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności wykonaj spód. Rozdrobnij biszkopty na proszek przy użyciu blendera. Następnie umieść wszystko w misce i dodaj roztopione masło, schłodzone do temperatury pokojowej. Wymieszaj składniki łopatką kuchenną.
Otrzymaną mieszankę przelej do otwieranej tortownicy o średnicy 22-24 cm i dobrze ją uklep tylną stroną łyżki. Odstaw wszystko do lodówki, a w międzyczasie przygotuj masę serową.
Zacznij od wrzucenia listków żelatyny do lodowatej wody i pozostaw je tam do zmiękczenia na 10 min. W większej misce umieść serek i ricottę i dobrze je wymieszaj trzepaczką. Dodaj sok oraz skórkę z cytryny i ponownie zamieszaj. Następnie dosyp cukier puder i mieszaj aż do połączenia się składników.
Podgrzej śmietanę na kuchence lub w mikrofalówce i rozpuść w niej żelatynę. Pozostaw do wystygnięcia, a potem dolej do masy serowej, cały czas mieszając trzepaczką.
Wyjmij spód z lodówki, wylej na niego masę serową, przykryj tortownicę folią spożywczą i odstaw wszystko do lodówki na 2-3 godziny.
Kiedy składniki na sernik będą schłodzone, przygotuj galaretkę na wierzch: umieść w garnuszku skrobię kukurydzianą i cukier puder, dodaj odrobinę soku z cytryny i wodę i nie przestawaj mieszać, aby uniknąć powstania grudek. Gotuj na średnim ogniu, dopóki masa się nie zagęści. Jeśli chcesz otrzymać żółty kolor przypominający cytrynę, możesz dodać kilka kropel barwnika spożywczego. Schłódź powstałą galaretkę często ją mieszając, a następnie wylej na wierzch przygotowywanego ciasta. Później odstaw sernik do lodówki na kolejne 3-4 godziny.
Przed podaniem ciasta delikatnie wyjmij je z tortownicy i przełóż na talerz serwisowy. Możesz udekorować sernik plastrem cytryny.
tłumaczenie pl: Daria Sokołowska