Składniki dla 2 osób:
200 g cielęciny pokrojonej w plastry
50 g szynki parmeńskiej
30 g masła
Pieprz i sól wedl uznania
liście szałwii
białe wino
mąka 00
Wykałaczki
Przygotowanie:
Aby przygotować Saltimbocca, cielęcina musi być równo pokrojona w plastry, trzeba położyć mięso na desce do krojenia, wyciąć chrząstkę oraz tłuszcz, a następnie ubić plastry trzepaczką do mięsa tak, aby miały 2-3 milimetrową grubość. Na ubite plastry mięsa kładziemy plaster szynki parmeńskiej a na szynce liść szałwii.
Wykałaczką przebijamy mięso, szynkę i liść szałwii od dołu do góry i ponownie od dołu. Należy obtoczyć naszpikowane mięso w mące, tylko od dołu. Kolejny krok to rozpuszczenie masła w rondlu, na małym ogniu. Gdy masło roztopi się smażymy nasze naszpikowane plastry mięsa, po kilka minut z każdej strony, aby się zarumieniły.
Następnie dolewamy białego wina i pod koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem według własnego uznania.
Możemy podawać saltimbocca alla romana w sosie własnym w naczyniu do serwowania.