Składniki:
- 500 g makaronu rigatoni
- Oliwa z oliwek Extravergine
- 1 ostra papryczka
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 400 g pomidorków koktajlowych
- 1 mała cebula
- 100 g kiełbasy Nduja
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 10 g mięty
- starta skórka z połowy cytryny
- 100 g startego parmezanu
Przygotowanie:
Zagotuj 3 litry wody. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i wrzuć drobno pokrojoną papryczkę i cebulę. Jak tylko cebula się zarumieni, dodaj pomidorki koktajlowe i koncentrat pomidorowy, następnie podlej całość białym winem. Poczekaj aż wino odparuje i po około 5 minutach dodaj rozdrobnioną kiełbasę Nduja. Pod koniec gotowania dodaj startą skórkę z cytryny i drobno pokrojoną miętę. Wrzuć makaron do gotojuącej się, osolonej wody, odcedź jak będzie al dente i wymieszaj z sosem na patelni. Dopraw makaron startym parmezanem i podawaj gorący.
Smacznego!