Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego tak często mówi się, jak ważne jest zwiększenie ilości ryb w naszej diecie? Największą ich zaletą jest bogactwo kwasów omega-3, czyli wielonienasyconych kwasów tłuszczowych uznawanych za niezbędne człowiekowi. Spożycie kwasów omega-3, które znajdują się przede wszystkim w tłustych rybach, takich jak sardela, śledź, makrela, łosoś, sardynki, jesiotr, pstrąg oraz tuńczyk, jest ważne na przykład w zwalczaniu wysokiego poziomu triglicerydów, reumatoidalnego zapalenia stawów, depresji, choroby Alzheimera i innych form demencji, zespołu nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi (ADHD) oraz astmy. Do pozostałych pozytywnych cech ryb zalicza się: mniejszą zawartość cholesterolu w porównaniu z mięsem; wysoką zawartość soli mineralnych, takich jak sód, jod i wapń, znajdujących się przede wszystkim w rybach morskich; lepszą strawność w porównaniu z mięsem oraz obecność białek o wysokiej wartości biologicznej, czyli złożonych z aminokwasów prostych. Krótko mówiąc: jeśli kochacie siebie, jedzcie ryby!
Aby na stałe włączyć ryby do naszych nawyków żywieniowych, trzeba umieć ją przyrządzić, a przede wszystkim mieć szansę nabycia jej w zaufanym sklepie. Ostatnio znacznie wzrósł ogólny poziom zdolności kulinarnych, także za sprawą pandemii, która zatrzymała nas w domach na wiele miesięcy i zainspirowała do eksperymentowania z nowymi potrawami. Również od niedawna istnieje możliwość znalezienia świeżej ryby o poświadczonej jakości i pochodzeniu, dzięki otwarciu sklepu Popularna Ryba, prowadzonego przez kobiety, trzy polskie siostry zakochane w kuchni włoskiej. Historia sięga dzieciństwa, kiedy dziewczyny, spędzając ze swoją matką wakacje na plażach Adriatyku, odkrywały niezrównaną znakomitość włoskich dań przyrządzonych na bazie świeżych ryb.
,,To właśnie pragnienie jedzenia frittury, czyli smażonych owoców morza, lub makaronu z małżami (cozze, vongole), takich jak te, które przyrządza się we Włoszech, skłoniło nas do wejścia w tę branżę” – tłumaczy Magda, menedżerka Popularnej Ryby.
To była dobra decyzja, biorąc pod uwagę, że otwarty w lutym 2020 roku sklep szybko stał się popularnym punktem wśród kochających ryby warszawiaków i mieszkających lokalnie obcokrajowców. Cały asortyment rybny w tym: świeże ryby, żywe owoce morza, przetwory rybne i mrożonki są importowane bezpośrednio przez Popularną Rybę. Dostawy świeżych produktów z Włoch, Holandii, Norwegii, Hiszpanii jak i te z najdalszych zakątków świata, jak Nowa Zelandia, Alaska, Japonia, Wyspy Owcze, Wyspy Brytyjskie czy z Niemiec są realizowane 3 razy w tygodniu. Tak duża częstotliwość dostaw, jak i różnorodność importowanych produktów daje gwarancję najwyższej jakości i świeżości oferowanych produktów.
,,Kiedy kupuję ryby na różnych targach, nie patrzę na cenę lecz na jakość. Jest to wybór, który zawsze się opłaca i który docenili nasi klienci, ponieważ kupując u nas ryby są pewni tego, co otrzymują. Obecnie dużo naszych ryb jest sprzedawanych do dwóch najlepszych supermarketów ważnej sieci dystrybucyjnej, znajdujące się w Konstancinie i Wilanowie”.
Z biegiem czasu oferta Popularnej Ryby poszerzyła się i obecnie oprócz świeżych ryb i kilku gotowych dań, w tym tych pochodzących z tradycyjnej kuchni polskiej, znajduje się w niej również wiele produktów, głównie włoskich, takich jak makaron, oliwa, pomidory i wino, do wykorzystania w przepisach rybnych.
,,Nieustannie poszukuję nowych produktów i najlepszych dostawców z całego świata. Możliwości, które dają ryby są nieskończone, a kto odkrywa przyjemność ich przyrządzania, odkrywa świat! Teraz klienci zaczynają prosić nas o garum (antyczny sos z ryby), baccalà (suszonego solonego dorsza), bottargę (soloną, peklowaną ikrę rybną), a my chcemy zaspokoić ich potrzeby. Już 1 grudnia na stronie internetowej Popularnej Ryby, w zakładce „zamów online”, uruchomiony zostanie nasz internetowy sklep rybny o zasięgu ogólnopolskim. Wszystkie produkty dostępne w naszym stacjonarnym sklepie będzie można zamówić online z dostawą do domu. Dla Warszawy i okolic dostawy będą realizowane w ciągu 24 godzin od złożenia zamówienia albo tego samego dnia (tylko dostawa lokalna). Dla zamówień ogólnopolskich dostawy będą realizowane za pośrednictwem firm kurierskich, a okres oczekiwania na zamówienie będzie wydłużony do 48 godzin.”
Jak zmieniła się klientela od momentu otwarcia do dzisiaj?
Na początku klienci międzynarodowi, przede wszystkim Włosi i Hiszpanie, wyróżniali się, ponieważ kupowali różne gatunki ryb, owoców morza i skorupiaków, podczas gdy Polacy byli bardziej nieśmiali i nabywali głównie łososia oraz makrelę, czyli ryby, które znają. Ale teraz klienci zmienili swoje nastawienie, wielu z nich pytało się nas o rady jak przyrządzić rybę i odkryło, że jest to łatwiejsze od gotowania mięsa. Teraz kupują bez skrępowania każdy typ ryby. Zamknięcie w domach podczas pandemii również przyczyniło się do poświęcania większej ilości czasu kuchni, a więc także rozwijaniu umiejętności kulinarnych. Wielką nowością jest to, że dzisiaj jesteśmy gotowi przygotować niektóre dania na wynos. Jeśli więc przyjdziecie i poprosicie o sushi, fritturę bądź tatar, natychmiast przyrządzimy je w naszej kuchni, a jeszcze lepiej, jeśli zamówicie je wcześniej przez telefon. Tak więc w dzisiejszej przerwie obiadowej wielu, zamiast zwykłego burgera, zje tatar z tuńczyka lub fritturę”.
tłumaczenie pl: Dominika Leśniak
foto: Nel Gwiazdowska
***
Więcej o sklepie Popularna Ryba przeczytacie tutaj.
Interesuje Was kuchnia włoska? Ciekawostki, przepisy, historie i wiele innych znajdziecie tu.