Składniki dla 2 osób:
400g polędwiczek z sarny
Kwiat ślazu, dziko rosnący koper włoski, tymianek,
rozmaryn (jeśli lubicie, dodajcie także pędów sosny)
Oliwa z oliwek, sól morska gruboziarnista,
pieprz do smaku
Do sosu z malin
200g malin (mogą być także mrożone)
30g cukru trzcinowego
Szczypta soli
30g czerwonego wina
Owoce jałowca i rozmaryn do smaku
Przygotowanie:
Kwiaty ślazu, koper włoski, tymianek i rozmaryn drobno posiekaj nożem. Przez noc namocz polędwicę w dużej ilości czerwonego wina z przyprawami. Wyjmij z marynaty i dokładnie osusz. Podziel polędwicę na dwa grube kawałki, nasmaruj je oliwą, a następnie obtocz w aromatycznej mieszance ziół i dodaj trochę gruboziarnistej soli. Podsmaż je na patelni z odrobiną oliwy lub kawałkiem masła, aż się zarumienią: uważaj, aby nie podsmażyć za mocno, ponieważ ważne jest, aby polędwiczka pozostała różowa w środku. Umyj maliny i przełóż je do rondelka, posyp cukrem i podsmaż. Dodaj trochę czerwonego wina, wody, owoce jałowca i rozmaryn, i w ten sposób gotuj przez co najmniej 15 minut. Gotowe danie podawaj w towarzystwie pieczonych ziemniaków lub purè i z sosem z malin.
Smacznego!
Tłumaczenie pl: Maria Cieplak