Podwójnie czekoladowe ciasto z kawą

0
302

Składniki: 

  • 200 g bardzo miękkiego masła
  • 300 g cukru w kryształkach
  • 3 całe jajka
  • 80 g gorzkiego kakao 
  • 120 g włoskiej mąki pszennej typu 00
  • 4 g proszku do pieczenia
  • 2 g soli kuchennej
  • 45 ml kawy espresso
  • 8 g mocnej kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka rumu lub brandy
  • 125 g jogurtu naturalnego

Polewa:

  • 200 g śmietany
  • 200 g gorzkiej czekolady w kawałkach

Posypka:

  • orzechy laskowe, posypka czekoladowa lub ziarna kawy

Przygotowanie:

Dokładnie wysmaruj masłem i oprósz mąką okrągłą formę o średnicy 22 cm z tzw. „kominem”. Wymieszaj gorące espresso, kawę rozpuszczalną i alkohol. Przesiej razem mąkę i kakao, dodaj proszek i sól oraz dokładnie wymieszaj. Do miski od miksera lub, jeśli będziesz używać trzepaczki elektrycznej, do zwykłej miski wrzuć miękkie masło i mieszaj je z cukrem do momentu uzyskania puszystej konsystencji. Dodaj jajka, jedno po drugim. Nie dodawaj następnego jajka dopóki poprzednie dobrze nie połączy się z masą. 

Następnie na zmianę dodawaj mąkę z jogurtem: dodaj do masy jedną trzecią mąki i wymieszaj, a potem połowę jogurtu. Kontynuuj dopóki nie skończy się mąka. Wciąż mieszając gumową łopatką, dodawaj zmieszane kawę i alkohol. Przenieś ciasto do formy do pieczenia i wstaw do piekarnika ustawionego na 170 stopni na 30 min, później obniż temperaturę do 160 stopni i piecz przez następne 25 min. Pozwól ciastu ostygnąć zanim wyjmiesz je z formy. Przygotuj polewę czekoladową ganache, wrzucając śmietanę do rondla i doprowadzając ją do wrzenia.

Zdejmij ją z ognia i wrzuć do niej kawałki gorzkiej czekolady, mieszając łopatką dopóki nie uzyskasz gładkiego i jednolitego kremu. Polej kremem tort i posyp go orzechami laskowymi, posypką czekoladową lub ziarnami kawy.

Smacznego!