Składniki:
- 200 g bardzo miękkiego masła
- 300 g cukru w kryształkach
- 3 całe jajka
- 80 g gorzkiego kakao
- 120 g włoskiej mąki pszennej typu 00
- 4 g proszku do pieczenia
- 2 g soli kuchennej
- 45 ml kawy espresso
- 8 g mocnej kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka rumu lub brandy
- 125 g jogurtu naturalnego
Polewa:
- 200 g śmietany
- 200 g gorzkiej czekolady w kawałkach
Posypka:
- orzechy laskowe, posypka czekoladowa lub ziarna kawy
Przygotowanie:
Dokładnie wysmaruj masłem i oprósz mąką okrągłą formę o średnicy 22 cm z tzw. „kominem”. Wymieszaj gorące espresso, kawę rozpuszczalną i alkohol. Przesiej razem mąkę i kakao, dodaj proszek i sól oraz dokładnie wymieszaj. Do miski od miksera lub, jeśli będziesz używać trzepaczki elektrycznej, do zwykłej miski wrzuć miękkie masło i mieszaj je z cukrem do momentu uzyskania puszystej konsystencji. Dodaj jajka, jedno po drugim. Nie dodawaj następnego jajka dopóki poprzednie dobrze nie połączy się z masą.
Następnie na zmianę dodawaj mąkę z jogurtem: dodaj do masy jedną trzecią mąki i wymieszaj, a potem połowę jogurtu. Kontynuuj dopóki nie skończy się mąka. Wciąż mieszając gumową łopatką, dodawaj zmieszane kawę i alkohol. Przenieś ciasto do formy do pieczenia i wstaw do piekarnika ustawionego na 170 stopni na 30 min, później obniż temperaturę do 160 stopni i piecz przez następne 25 min. Pozwól ciastu ostygnąć zanim wyjmiesz je z formy. Przygotuj polewę czekoladową ganache, wrzucając śmietanę do rondla i doprowadzając ją do wrzenia.
Zdejmij ją z ognia i wrzuć do niej kawałki gorzkiej czekolady, mieszając łopatką dopóki nie uzyskasz gładkiego i jednolitego kremu. Polej kremem tort i posyp go orzechami laskowymi, posypką czekoladową lub ziarnami kawy.
Smacznego!