Składniki:
- 800 g udźca wieprzowego
- 1 kieliszek czerwonego wina
- 2 czerwone cebule
- 2 czerwone dymki
- 1 jabłko
- 1⁄4 cytryny
- krem z octu balsamicznego z Modeny
- 4 liście laurowe
- szczypta oregano
- gałązka rozmarynu
- sól wedle uznania
- szczypta pieprzu
- oliwa z oliwek extra vergine
Przygotowanie:
Mięso marynować ze wszystkimi składnikami przez 12-16 godzin. Ułożyć mięso i nasmarować gorącym olejem ze wszystkich stron. Tak uszczelnione i podpieczone mięso włożyć do aluminium z odrobiną oliwy do smażenia i kawałkiem jabłka. Piec w piekarniku przez ok. półtorej godziny.
Marynowane mięso gotować dalej na wolnym ogniu na patelni, aż wszystko dobrze się ugotuje. Liście laurowe zmiksować z pozostałymi składnikami sosu. Dodać jeszcze trochę kremu z octu balsamicznego, trochę oleju z gotowania mięsa oraz wypuszczony przez nie sok. Podgrzać, odcisnąć i posolić.
Poczekać, aż mięso ostygnie i pokroić na kawałki. Serwować ciepłe z sosem. Podawać w towarzystwie pieczonych ziemniaków doprawionych oliwą z oliwek extra vergine oraz sosem z mięsa.
Smacznego!
tłumaczenie pl: Katarzyna Kurkowska