Federico Muraca
Składniki dla 6 osób:
1,5 kg bakłażanów
300 g sera caciocavallo lub mozzarelli
Dorodny pęczek bazylii
1 dl oliwy Extra Vergine
Do smażenia olej z orzechów arachidowych
½ cebuli
1 ząbek czosnku
Do smaku szczypta grubej soli
Do smaku szczypta drobnej soli
150 g parmigiano reggiano
2 butelki po 700 ml przecieru pomidorowego
Przygotowanie:
Bakłażany należy najpierw umyć, wysuszyć, odciąć ich zieloną część i pokroić wzdłuż na grubość ok. 1 cm. Następnie włożyć bakłażany do dość dużej miski, aby pomieściła je wszystkie, układając je warstwami posypanymi grubą solą. Odstawić na przynajmniej godzinę, aby mogły wydzielić sporą część ich gorzkawego soku.
Po czym przechodzimy do gotowania!
Drobno posiekać połowę cebuli i ząbek czosnku. Ci, którzy bardziej kochają Italię mogą dodać do posiekanych warzyw również odrobinę ostrej papryki Peperoncino! Do rondla włożyć posiekaną cebulę i czosnek oraz wlać 4 łyżki oliwy Extra Vergine, a następnie smażyć, aż zarumienienią się warzywa. Dodać przecier pomidorowy i gotować aż sos nie zgęstnieje. Przyprawić solą (sól do sosów dodaje się jako ostatnią!) i dodać kilka listków bazylii rozdrobnionych w dłoniach. Po odczekaniu wyznaczonego czasu należy wziąć bakłażany i osuszyć je za pomocą bawełnianej tkaniny, po czym usmażyć na oleju z orzechów arachidowych. Po usmażeniu, ponownie osuszcie bakłażany, aby pozbyć się nadmiernej ilości oleju. W międzyczasie, pokrójcie ser caciocavallo lub mozzarellę w kostki. Jeśli zdecydujecie się na mozzarellę radzę najpierw odłożyć ją do cedzaka przykrytą niewielkim ciężarem na pół godziny, aby w ten sposób trochę się osuszyła. W przeciwnym wypadku podczas gotowania cała zebrana w niej woda mogłaby sprawić, że Parmigiana będzie bardziej wilgotna niż oczekiwaliśmy.
Przechodzimy do końcowej fazy przygotowania!
Polejcie dno naczynia żaroodpornego wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym i rozpocznijcie układanie bakłażanów jeden obok drugiego. Kolejność musi być następująca: bakłażan, sos pomidorowy, parmigiano, caciocavallo i bazylia. Postępujcie tak aż do wykorzystania wszystkich składników, tworząc ostatnią warstwę jedynie z bakłażanów, sosu pomidorowego i parmezanu.
Rozgrzejcie piekarnik do 200°C i pieczcie wszystko przez około 30-40 minut w zależności od pieca! Parmigiana będzie gotowa, kiedy na jej wierzchu utworzy się chrupiąca skorupka, która sprawi, że będziecie mieli ochotę ją natychmiast zjeść!
Podawajcie ją zarówno na ciepło jak i na zimno!