Migdałowe ricciarelli

0
29

przepis przygotowała: Paola Panzeri
tłumaczenie pl: Agata Pachucy

 

Składniki
◼ 200 g białej mąki migdałowej
◼ 65/70 g białka w temperaturze pokojowej
◼ 200 g cukru pudru
◼ 1 niecała łyżeczka soku z cytryny
◼ skórka starta z jednej pomarańczy
◼ pół laski wanilii
◼ 1 łyżeczka ekstraktu lub esencji z migdałów
◼ 2/3 łyżki wody

◼ 300 g cukru pudru do zagniecenia ciasta i do posypania

Przygotowanie:
Najpierw wymieszaj białka i aromaty w misce trzepaczką, aż mieszanina lekko się spieni, a następnie dodaj mąkę migdałową i cukier puder i wymieszaj szpatułką, aż uzyskasz zwartą, ale miękką masę. Zawiń ciasto w folię spożywczą i odstaw do lodówki na minimum 24 godziny do maksymalnie 3 dni, pamiętając, że im dłużej pozostawisz ciasto w lodówce, tym bardziej rozproszą się jego aromaty.

Wyjmij ciasto i umieść je na stolnicy posypanej cukrem pudrem. Uformuj z niego bochenek i pokrój nożem na 20 g kawałków. Zgnieć je i nadać im typowy kształt dla ciastek ricciarelli, wydłużając wierzchołki. Umieścić je na blasze do pieczenia, lekko zwilż powierzchnię wodą i posyp cukrem pudrem.

Piecz w piekarniku statycznym najpierw w temperaturze 150° przez 5 minut, następnie w temperaturze 170° przez 5-6 minut, tak aby na powierzchni utworzyły się pęknięcia, a na koniec w temperaturze 160° przez kolejne 5-6 minut.

Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia, ostrożnie przesuwając, ponieważ gorące będą bardzo miękkie.

Ricciarelli to typowe toskańskie ciasteczka, które doskonale nadają się również na świąteczny prezent dla rodziny i przyjaciół. Przygotuj ładne opakowanie, być może w blaszanym pudełku i gotowe!