Przepis dla 1 osoby:
Składniki :
- 200 g małż – omułki świeże
- 100 ml pulpy pomidorowej
- 20 ml białego wytrawnego wina
- 20 ml oliwy z oliwek extra vergine
- 1 ząbek czosnku
- natka pietruszki
- ostra papryczka
- ciasto do pizzy
Przygotowanie:
Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i delikatnie podsmażamy. Następnie dodajemy małże, wino, pulpę pomidorową, posiekaną natkę pietruszki i pokrojoną w paseczki papryczkę. Całość dusimy pod przykryciem ok. 8-10 minut (wszystkie małże powinny być otwarte; te, które się nie otworzyły, wyrzucamy, gdyż nie są dobre).
Danie wykładamy do lasagnery Philipiak Milano, wierzch przykrywamy uprzednio przygotowanym ciastem do pizzy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 250 stopni C. Zapiekamy bardzo krótko, aby uzyskać złoty kolor na cieście. Nie solimy!!!
CIASTO NA PIZZĘ – PROPORCJE NA 2 PLACKI
- 10 g świeżych drożdży piwnych
- 125 ml letniej wody
- 3/4 łyżki cukru
- 7 g soli
- 25 ml oliwy
- 250 g mąki pszennej typ 00
Drożdże wymieszaj z wodą, cukrem, solą i oliwą, następnie połącz z mąką i wyrabiaj elastyczne miękkie ciasto. Podziel na cztery części, przełóż do oprószonych mąką misek, przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na 3-4 godziny. Po tym czasie wyrośniętą porcję ciasta rozwałkuj na oprószonym mąką blacie na cienki placek o średnicy podobnej do naczynia, w którym znajdują się małże.