Małże w sosie pomidorowym zapiekane pod ciastem do pizzy

0
186

Przepis dla 1 osoby:

Składniki :

  • 200 g małż – omułki świeże
  • 100 ml pulpy pomidorowej
  • 20 ml białego wytrawnego wina
  • 20 ml oliwy z oliwek extra vergine
  • 1 ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • ostra papryczka
  • ciasto do pizzy

Przygotowanie:
Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i delikatnie podsmażamy. Następnie dodajemy małże, wino, pulpę pomidorową, posiekaną natkę pietruszki i pokrojoną w paseczki papryczkę. Całość dusimy pod przykryciem ok. 8-10 minut (wszystkie małże powinny być otwarte; te, które się nie otworzyły, wyrzucamy, gdyż nie są dobre).

Danie wykładamy do lasagnery Philipiak Milano, wierzch przykrywamy uprzednio przygotowanym ciastem do pizzy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 250 stopni C. Zapiekamy bardzo krótko, aby uzyskać złoty kolor na cieście. Nie solimy!!!

CIASTO NA PIZZĘ – PROPORCJE NA 2 PLACKI

  • 10 g świeżych drożdży piwnych
  • 125 ml letniej wody
  • 3/4 łyżki cukru
  • 7 g soli
  • 25 ml oliwy
  • 250 g mąki pszennej typ 00

Drożdże wymieszaj z wodą, cukrem, solą i oliwą, następnie połącz z mąką i wyrabiaj elastyczne miękkie ciasto. Podziel na cztery części, przełóż do oprószonych mąką misek, przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na 3-4 godziny. Po tym czasie wyrośniętą porcję ciasta rozwałkuj na oprószonym mąką blacie na cienki placek o średnicy podobnej do naczynia, w którym znajdują się małże.