Makrela gotowana na wolnym ogniu

0
468

Ta przepyszna, choć mało używana i niedoceniana ryba, jest pełna kwasów omega-3 i idealnie nadaje się na przystawkę czy lekkie drugie danie. 

Składniki:

2 makrele (ok. 250 g każda)
Prosecco 100/150 ml
ocet biały (1 łyżka)
imbir (wedle uznania)
5/6 liści laurowych
tymianek (wedle uznania)
czosnek (1 ząbek)
cukier (dwie łyżeczki)
sól (wedle uznania)
olej z pestek słonecznika 300 ml 

Sposób przygotowania:

Umyj dokładnie makrele. Odkrój głowy i wyfiletuj. Wyjmij ości za pomocą pęsety. Następnie wyłóż w pojemniku filety skórką do dołu; wlej prosecco połączone z octem i dodaj przyprawy. Pozostaw na 3 godziny w temperaturze pokojowej. 

Po 3 godzinach przepłucz delikatnie filety odrobiną wody. Wlej cały olej do małego garnka oraz rozgrzej go na możliwie najwolniejszym ogniu (jeśli masz możliwość, termometrem odmierz temperaturę ok. 65 stopni). Pokrój filety w romby i przełóż je do garnka, skórką do góry. Zanurz każdy kawałek całkowicie w oleju i nie mieszając gotuj przez 5/6 minut.

Smacznego!