Składniki (na 16 kawałków):
4 żółtka w temperaturze pokojowej
150 g cukru
1 łyżka wody
125 g masła
115 g mąki pszennej typu 00
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 szczypta soli
500 g pełnego mleka
4 białka w temperaturze pokojowej
4 krople octu lub cytryny
cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
Rozpuść masło w kąpieli wodnej i pozostaw do wystygnięcia. Podgrzej mleko aż będzie lekko ciepłe i pozostaw do ostygnięcia. Ubij żółtka z cukrem do uzyskania jasnej, kremowej masy. Następnie wlej wodę i stopniowo dodawaj masło, kontynuuj ubijanie jeszcze przez parę minut. Przesiej mąkę i połącz ją z resztą masy używając trzepaczki. Potem dodaj ekstrakt z wanilii, sól i powoli dolewaj mleko. Wymieszaj wszystko aż uzyskasz jednolity krem (nie będzie bardzo gęsty, to normalne). Ubij białka z octem na niezbyt sztywną pianę i delikatnie połącz z przygotowanym wcześniej kremem za pomocą szpatułki. Mieszaj ostrożnie składniki od góry do dołu starając się nie uszkodzić piany. Masę wlej do kwadratowej foremki o boku długości 20 cm wysmarowanej wcześniej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku statycznym podgrzanym wcześniej do 150-160°C przez ok. 45-60 minut lub do momentu aż ciasto dobrze się zarumieni. Następnie wyjmij z piekarnika i zanim je pokroisz, pozostaw do ostygnięcia na przynajmniej 3 lub 4 godziny (moim zdaniem, ciasto jest jeszcze lepsze, jeśli postoi przez 1-2 godziny w lodówce). Przed podaniem posyp obficie cukrem pudrem.
tłumaczenie pl: Agata Pachucy