tłum. Karolina Romanow
Wypicie lampki wina dla przyjemności jest czynnością bardzo prostą, do której nie przywiązuje się raczej większej wagi, ale sommelierzy, degustatorzy czy po prostu miłośnicy i smakosze doskonale wiedzą, że degustacja napojów wymaga zupełnie innego podejścia i większej uwagi (dotyczy to zarówno wina, napojów destylowanych, piwa, a także oliwy czy nawet wody!).
Znaki i ruchy wykonywane przez ekspertów, które niekiedy budzą ciekawość i rozbawienie, w rzeczywistości podyktowane są wymaganiami zmysłowymi i smakowymi, które sprawiają, że podążamy konieczną drogą gestów oraz poświęcamy odpowiednią ilość czasu na degustację oraz przerwy w kosztowaniu. Powodów jest wiele, a wszystkie czynności są wykorzystywane do oceny jakości, typowych cech, braku wad i smakowitości produktu, w celu wyrażenia opinii i aby w pełni móc korzystać z chwili przyjemności, jaką produkt ten jest w stanie nam zaoferować.
Jeśli chodzi o wina, istnieją trzy etapy oceny: ocena aspektu wizualnego, aspektu zapachowego, a także smakowo-zapachowego.
Aspekt wizualny: Gdy dysponujemy odpowiednim kieliszkiem i odpowiednim oświetleniem, przechodzimy do obserwacji przejrzystości i koloru wina (najpierw unosimy nieco kieliszek, następnie go opuszczamy i odchylamy lekko do przodu), jego konsystencji, bąbelków (w przypadku win musujących), a także kropli i łuków utworzonych po zawirowaniu cieczy. Wszystkie te obserwacje dają nam wiele informacji na temat rodzaju wina, zawartości alkoholu, sposobu wytwarzania, a także rocznika. To na początek. Każdy aspekt jest następnie weryfikowany podczas specjalnego badania, w poszukiwaniu spójności organoleptycznej, jaką powinien mieć produkt dobrej jakości.
Aspekt zapachowy: Zbliżenie nosa na krótką, a następnie nieco dłuższą chwilę do kieliszka pozwoli nam docenić intensywność i złożoność zapachów, wyodrębniając nuty zapachowe, które rozpoznajemy, i „rodziny”, do których nuty te należą. Mogą to być aromaty kwiatowe, owocowe, ziołowe, mineralne, aromaty przypraw i tak dalej. Zapachy te mówią nam o rodzaju winogron, metodach przetwarzania, osobowości wina i elegancji, którą ono wyraża. Wnioski te wzbogacają nasze doświadczenie i stanowią drugi etap naszych badań.
Aspekt smakowo-zapachowy: W tym momencie nie pozostaje nam już nic innego, jak tylko skosztować; mały łyczek, aby zamoczyć usta, a następnie kolejny, badawczy. Ze smaku wina możemy uzyskać informacje na temat jego jakości i uzyskać potwierdzenie (lub nie) sądów zrodzonych podczas wykonywanych przez nas wcześniejszych czynności, w spójności i równowadze wszystkich jego składników, wraz z końcowymi wrażeniami zmysłowymi i w harmonii z uzyskanymi dotychczas spostrzeżeniami.
Czynności opisane przeze mnie do tej pory zostały przedstawione pobieżnie i w wielkim skrócie. Przebieg degustacji jest procesem znacznie dłuższym i szczegółowym, skomplikowanym i momentami bardzo zabawnym. Mam nadzieję, że udało mi się wzbudzić w Was odrobinę zainteresowania enogastronomią, bardzo popularnym wśród młodych tematem, docenianym także na rynku pracy.