Składniki:
- makaron typu lasagne 400 g
- dynia 400 g
- bakłażan 250 g
- marchew 1 szt.
- cebula 1 szt.
- mleko 500 ml
- masło 50 g
- mąka 40 g
- mozzarella 100 g
- bulion warzywny 500 ml
- parmezan
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- olej do przysmażenia
- oliwa extra vergine 2 łyżki
- pomidorki do dekoracji
Przygotowanie:
Na początek oczyszczamy dynię z nasion i zewnętrznej części. Kroimy ją w kosteczkę. Szatkujemy także cebulę i marchew. Bierzemy garnek i zaczynamy przygotowywać krem z dyni – wlewamy olej, podsmażamy dobrze marchew i cebulę, potem zalewamy bulionem warzywnym. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu przynajmniej przez godzinę, tak aby bulion zgęstniał.
Oczyszczamy bakłażan. Kroimy w drobną kosteczkę i posypujemy solą, tak aby bakłażan wypuścił wodę. Po 30 minutach odciskamy go i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju.
W międzyczasie zagotowujemy mleko w garnku. W innym garnuszku robimy zasmażkę z masła i mąki – podstawę do sosu beszamelowego. Mąkę i masło mieszamy. Kiedy tylko mleko się zagotuje wlewamy je do garnka, w którym mamy zasmażkę i gotujemy całość przynajmniej przez 10 minut, aby mąka się zagotowała. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Kiedy dynia będzie gotowa (należy sprawdzić czy jest wystarczająco gęsta) miksujemy ją blenderem, aby powstało purée. Doprawiamy solą i pieprzem.
Mamy już bazę do zrobienia lasagne, krem z dyni, sos beszamelowy i smażone bakłażany. Łączymy teraz krem z dyni z sosem beszamelowym, aby powstał delikatny krem w kolorze pomarańczowym. Można go doprawić różnymi ziołami i przyprawami według uznania: pietruszką, oregano, bazylią, czy tez kolendrą. Nie zapominajmy o własnej inwencji!
Teraz możemy przystąpić do tworzenia naszej lasagne.
Bierzemy świeży makaron typu lasagne – jeśli chcemy mieć kilka małych lasagne możemy go pokroić, a jeśli robimy je w dużym naczyniu żaroodpornym, zostawiamy go w całości. Smarujemy nasze naczynie masłem i kładziemy pierwszą warstwę: makaron, potem po kolei krem dyniowy, bakłażany, mozzarellę oraz parmezan i od nowa, aż dojdziemy do czterech warstw.
Ostatnią warstwę robimy tylko z kremu dyniowego i parmezanu.
Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 30-35 minut – do czasu, aż zobaczymy, że na zewnątrz powstała skorupka. Serwujemy z odrobiną sosu pomidorowego i listkiem bazylii.
Smacznego!