Lasagne z dynią i bakłażanem

0
1694

Składniki:

  • makaron typu lasagne 400 g
  • dynia 400 g
  • bakłażan 250 g
  • marchew 1 szt.
  • cebula 1 szt.
  • mleko 500 ml
  • masło 50 g
  • mąka 40 g
  • mozzarella 100 g
  • bulion warzywny 500 ml
  • parmezan
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • olej do przysmażenia
  • oliwa extra vergine 2 łyżki
  • pomidorki do dekoracji

Przygotowanie:

Na początek oczyszczamy dynię z nasion i zewnętrznej części. Kroimy ją w kosteczkę. Szatkujemy także cebulę i marchew. Bierzemy garnek i zaczynamy przygotowywać krem z dyni – wlewamy olej, podsmażamy dobrze marchew i cebulę, potem zalewamy bulionem warzywnym. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu przynajmniej przez godzinę, tak aby bulion zgęstniał.

Oczyszczamy bakłażan. Kroimy w drobną kosteczkę i posypujemy solą, tak aby bakłażan wypuścił wodę. Po 30 minutach odciskamy go i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju.

W międzyczasie zagotowujemy mleko w garnku. W innym garnuszku robimy zasmażkę z masła i mąki – podstawę do sosu beszamelowego. Mąkę i masło mieszamy. Kiedy tylko mleko się zagotuje wlewamy je do garnka, w którym mamy zasmażkę i gotujemy całość przynajmniej przez 10 minut, aby mąka się zagotowała. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową.

Kiedy dynia będzie gotowa (należy sprawdzić czy jest wystarczająco gęsta) miksujemy ją blenderem, aby powstało purée. Doprawiamy solą i pieprzem.

Mamy już bazę do zrobienia lasagne, krem z dyni, sos beszamelowy i smażone bakłażany. Łączymy teraz krem z dyni z sosem beszamelowym, aby powstał delikatny krem w kolorze pomarańczowym. Można go doprawić różnymi ziołami i przyprawami według uznania: pietruszką, oregano, bazylią, czy tez kolendrą. Nie zapominajmy o własnej inwencji!

Teraz możemy przystąpić do tworzenia naszej lasagne.

Bierzemy świeży makaron typu lasagne – jeśli chcemy mieć kilka małych lasagne możemy go pokroić, a jeśli robimy je w dużym naczyniu żaroodpornym, zostawiamy go w całości. Smarujemy nasze naczynie masłem i kładziemy pierwszą warstwę: makaron, potem po kolei krem dyniowy, bakłażany, mozzarellę oraz parmezan i od nowa, aż dojdziemy do czterech warstw.

Ostatnią warstwę robimy tylko z kremu dyniowego i parmezanu.

Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 30-35 minut – do czasu, aż zobaczymy, że na zewnątrz powstała skorupka. Serwujemy z odrobiną sosu pomidorowego i listkiem bazylii.

Smacznego!