Przepis dla 1 osoby:
Składniki:
- krewetki black tiger 16/20 – 4 szt
- sałata karbowana do dekoracji
Pesto:
- rukola- 20 g
- orzechy włoskie – 20 g
- oliwa z oliwek extra vergine – 20 ml
- kilka kostek lodu
Przygotowanie:
Krewetki obieramy z pancerza, pozostawiając tylko głowę i ogon. Usuwamy delikatnie jelito i dokładnie całość myjemy. Oczyszczone krewetki układamy w naczyniu do gotowania na parze i gotujemy przez ok. 6 minut.
W tym czasie do blendera wkładamy rukolę i kilka kostek lodu i wszystko blendujemy. Następnie dodajemy orzechy włoskie i dolewamy oliwę z oliwek . Miksujemy składniki do uzyskania gęstawej konsystencji.
Na talerzu układamy liście sałaty, a na wierzch wykładamy krewetki. W sosjerce podajemy przygotowane pesto z rukoli o smaku orzechowym.
Smacznego!