Składniki dla czterech osób:
500 g dyni
150 g pora
Gałązka rozmarynu
10 g imbiru
oliwa z oliwek extra virgin, sól i pieprz
4 plasterki boczku (odmiana steccata)
Grzanki
Przygotowanie:
Pora umyj i pokrój w plasterki, przekrojoną dynię oczyść z pestek i pokrój w kostkę. Do rondla wlej odrobinę oliwy z oliwek, dodaj pora i delikatnie go podsmaż, gdy zmięknie, dodaj dynię.
Podsmaż wszystko przez chwilę, następnie zalej wodą lub ciepłym bulionem warzywnym. Dodaj gałązkę rozmarynu, imbir, sól i gotuj dopóki dynia nie zmięknie. Blenderem zmiksuj zupę do uzyskania gładkiej konsystencji.
Rozgrzej patelnię i podsmaż na niej pokrojony w cienkie słupki boczek tak, by stał się z każdej strony chrupiący. Boczek podsmaż na małym ogniu, żeby tłuszcz się nie spalił.
Podaj krem dopełniając danie boczkiem, zmielonym pieprzem i, wedle uznania, chrupiącymi grzankami. Smacznego!
tłumaczenie pl: Marta Myszkowska