Składniki:
250 g truskawek
150 g cukru
5 g żelatyny w listkach
250 ml śmietany
Składniki do galaretki z owoców leśnych:
150 g owoców leśnych (jagody, jeżyny, maliny)
70 g drobnego cukru
4 g żelatyny w listkach
1 łyżka soku z limonki
Przygotowanie:
Przygotowujemy najpierw silikonową formę na krem bawarski lub kilka pojedynczych foremek. Pierwszą rzeczą będzie przygotowanie galaretki z owoców leśnych. Miksujemy owoce mikserem lub blenderem i przelewamy je przez sitko, aby pozbyć się pestek. Część uzyskanego przecieru podgrzewamy w mikrofalówce lub garnuszku z 50 g cukru. Gdy jest jeszcze ciepły, dodajemy żelatynę namoczoną przez 5 minut w zimnej wodzie, a następnie wyciskamy ją i roztapiamy mieszając. Dodajemy pozostałe 20 g cukru oraz sok z limonki.
Wlewamy galaretkę do silikonowych foremek do 3/4 mm pojemności, a następnie wkładamy je do zamrażarki, aby przygotować w tym czasie krem bawarski.
Miksujemy truskawki, część podgrzewamy z cukrem i dodajemy żelatynę przygotowaną tak jak wcześniej. Mieszamy a następnie dodajemy resztę zmiksowanych truskawek i pozostawiamy do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
W tym czasie ubijamy śmietanę aż stanie się puszysta i łączymy ją z odstawioną wcześniej masą, mieszając od dołu do góry łopatką. Bierzemy ponownie silikonowe foremki i za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżki dodajemy do nich krem i wkładamy do zamrażarki. Wyjmujemy zamrożony krem z foremek i wkładamy go do lodówki. Danie serwujemy z dodatkiem różowych makaroników bądź truskawki przeciętej na pół.
tłumaczenie pl: Anna Dabrowska