Najlepszym sposobem na to, żeby potrawa się udała jest użycie produktów wysokiej jakości. Oto prosty przepis, który odzwierciedla klimat Italii w Polsce: „kieszeń z kurczaka à la Antonio”. Młody kucharz pochodzenia ukraińskiego, Anton Teslyuk, zawsze pasjonował się kuchnią włoską, dzięki wskazówkom szefa kuchni Marco Bernardiego jest autorem niektórych dań z menu restauracji Al Ponte w Gdańsku.
Przepis dla 4 osób.
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- 8 suszonych pomidorów z Sycylii
- 250 g mozzarelli fior di latte
- 4 liście bazylii
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zrób kieszeń w piersi z kurczaka i włóż do niej dwa kawałki mozzarelli, dwa suszone pomidory, liść świeżej bazylii, dodaj sól i pieprz. Podsmaż na patelni z odrobiną oleju z obu stron, a następnie włóż kieszeń z kurczaka na 12 minut do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Kiedy będzie gotowa, podaj w połączeniu z rukolą lub sałatą sezonową. Szef kuchni Anton podaje danie z sosem z bazylii.
Smacznego!
tłumaczenie pl: Ilona Dawid