Fratelli Carli – oliwa, która pachnie Ligurią

0
507

Liguria to jeden z najchętniej odwiedzanych regionów Włoch, malownicze urwiska, skaliste  ołożenie uroczych miasteczek i morze przyciągają turystów z całego świata.

Właśnie w tym  regionie w 1911 roku powstała rodzinna firma Fratelli Carli, której celem było wytwarzanie  oliwy z oliwek. Od początku firma jest nierozerwalnie związana z własnym terytorium pochodzenia, Liguria to jeden z najważniejszych regionów dla tradycji wytwarzania oliwy z oliwek we Włoszech. Bogactwo tej tradycji Fratelli Carli kultywuje od dziesięcioleci, z pokolenia na pokolenie przekazuje wiedzę i niezbędne umiejętności w wytwarzaniu wysokiej jakości produktów, charakterystycznych dla kuchni śródziemnomorskiej.

Aktualnie firmę prowadzi już czwarte pokolenie rodziny Carli: Gian Franco Carli, wnuk założyciela firmy – Carlo Carli oraz jego dzieci: Carlo i Claudia Carli, którzy są zaangażowani w kwestie degustacji, wybór najlepszych składników, kreowanie blendów oliw, a także w marketing.

Fratelli Carli koncentruje się na wytwarzaniu oliwy z oliwek, ale stale rozwija też gamę swoich produktów o, związane z tradycją kuchni Ligurii, przetwory i inne śródziemnomorskie specjały, których bazą jest dobra oliwa z oliwek. Ponadto wytwarza wino i kosmetyki (te ostatnie oczywiście z dodatkiem oliwy z oliwek).

Jeśli chodzi o oliwę, to kolekcja Fratelli Carli obejmuje wyselekcjonowane mieszanki najwyższej jakości oliwek z krajów basenu Morza Śródziemnego: Włoch, Hiszpanii i Grecji. Szczególnie cenną jest oliwa z oliwek extra vergine D.O.P. Riwiera Liguryjska (DOP Riviera Ligure dei Fiori), pozyskiwana wyłącznie z oliwek miejscowej cennej odmiany Taggiasca i wytwarzana w tłoczni w zakładzie firmy. Firma jest właścicielem 13 hektarów terenu, gdzie uprawia około 3000 drzew oliwnych odmiany Taggiasca. Inną wspaniałą oliwą jest Olio d’Oliva Monocultivar Taggiasca, również z tej odmiany oliwek. Fratelli Carli oferuje także takie oliwy, jak: Delicato, Fruttato, Oliva 100% Italiana, Tradizionale, czy oliwa z certyfikowanych upraw ekologicznych. Nie zabrakło także oliw aromatyzowanych – tłoczonych na zimno z dodatkiem naturalnych ziół i przypraw – bazylii i pikantnych papryczek peperoncino, które tworzą prawdziwy koncentrat tych śródziemnomorskich smaków.

Dzięki ścisłej współpracy z wyselekcjonowanymi przetwórcami, Fratelli Carli oferuje takie specjały kuchni włoskiej, jak oliwki odmiany Taggiasca oraz krem z tych oliwek, charakterystyczne dla Ligurii pesto genueńskie oraz inne sosy i kremy, konfitury i słodkości, a także przetwory rybne. Liguria to przecież region nadmorski, jej kuchnia w dużej mierze opiera się na daniach rybnych. Możemy zatem degustować najwyższej jakości filety z białego tuńczyka (w tym cenione za delikatny smak i konsystencję brzuszki tuńczyka – ventresca), a także sardynki, makrele, czy sztandarowy dla Ligurii produkt – fileciki anchois. Są one poławiane na Morzu Kantabryjskim (pomiędzy Francją, a Hiszpanią), a następnie tuż po połowie solone, aby zachowały świeżość. Anchois są ręcznie przerabiane, filetowane i układane, a następnie zalewane oliwą z oliwek extra vergine. Wszystkie ryby, które są oferowane pod marką Fratelli Carli pochodzą ze zrównoważonych połowów.

Warto podkreślić, że firma Fratelli Carli otworzyła w 1992 roku w Imperii muzeum oliwy z oliwek. Stworzono je w pięknej willi w stylu Liberty z lat 30. ubiegłego wieku usytuowanej obok najcenniejszego obiektu – drzewa oliwnego, które rośnie w tym miejscu od momentu założenia firmy. Wewnątrz budynku zebrano cenne przedmioty, rzadkie narzędzia pracy, artefakty ze stanowisk archeologicznych, dawne lampy olejowe, wierne rekonstrukcje starożytnych technik produkcji, butle, amfory i wszelkiego rodzaju pojemniki na oliwę z oliwek. Całą kolekcja podkreśla znaczenie oliwy z oliwek dla sztuki, kultury, ekonomii, rolnictwa oraz śródziemnomorskiej tradycji. Odwiedziny tego muzeum to fascynująca podróż w czasie i przestrzeni, gdzie zagłębiamy się w historię oliwy z oliwek, jej narodziny, kult, znaczenie we wszystkich najważniejszych kulturach krajów Morza Śródziemnego.

Muzeum Fratelli Carli jest dziś jedną z najbardziej cennych archeologicznych kolekcji prywatnych we Włoszech. Muzeum może pochwalić się ponad 25 tysiącami odwiedzin w ciągu roku.

Dodatkowo wzbogacone jest o część nowoczesną, chętnie odwiedzaną przez dzieci, gdzie „Profesor Oliwa” objaśnia wszystkie szczegóły – jak różne kolory ma oliwa z oliwek, jakie są odmiany, jak wygląd krok po kroku proces wytwarzania oliwy, czy wreszcie jak degustuję się oliwę.

Latem w ogrodzie przed muzeum można posiedzieć degustując miejscowe przystawki, czyli antipasti, odbywają się tu koncerty oraz imprezy teatralne.

Przepis prosto z Ligurii
Spaghetti z chlebem i anchois

Składniki dla 4 osób:
320 g Spaghetti typu vermicelli lub chitarra
100 g miękiszu chleba
8 filecików anchois w oliwie z oliwek
5 łyżek oliwy z oliwek 100% Italiano Carli
Pietruszka
Papryczki peperoncino
Sól
2 ząbki czosnku

Ugotować makaron al dente w osolonej wodzie. W międzyczasie na patelni podgrzać lekko 4 fileciki anchois na 4 łyżkach oliwy z oliwek. Na drugiej patelni wlać łyżkę oliwy z oliwek i podsmażyć lekko rozkruszony miękisz chleba. Ugotowany makaron przesypać do patelni z anchois, posypać wszystko przypieczonym chlebem, dodać pokrojoną drobno pietruszkę, peperoncino, wyłożyć pozostałe 4 fileciki anchois, można dodać pokrojone 2 surowe ząbki czosnku. Skropić na koniec delikatnie oliwą z oliwek Carli.

Dla czytelników Gazzetta Italia przygotowany jest kod rabatowy 15% ( kod: Gazzetta, ważny do 15.04.2021) na wszystkie produkty dostępne w delikatesach internetowych www.kuchnia-wloska.com.pl.