TEKST: PIBW-CAPI
Polska Izba Biznesu we Włoszech, CAPI i Smart Iting zaprosiły włoskie firmy do wystawienia się w dniach 8-10 listopada 2023 r. na targach HoReCa Gastrofood w Krakowie.
Gościem specjalnym będzie Regionalny Instytut Wina i Oliwy Sycylii, który będziemy mogli odwiedzić na stoisku B33, a który przywiezie sześć firm prezentujących lokalne specjały: Az. Agr. Fisicaro Sebastiana – Frantoio Galioto, Az. Agr. Lo Grasso Francesco, Tenuta Arena SS Agricola, Frantoio Oleario Gaspare Sarullo, Az. Agr. Tramontana Rosario, Az. Agr. Ventura Vincenzo.
Będziemy mieli okazję poznać Gorgonzolę DOP z firmą Si INVERNIZZI, reprezentowaną przez Marco Invernizzi, czwarte pokolenie rodziny Invernizzi, która będzie oferować najsłynniejszy włoski ser Gorgonzola na stoisku B31. Firma prowadzi stronę internetową również w języku polskim, z wieloma interesującymi faktami i przepisami: https://www.igorgorgonzola.com
Co ciekawe, okazuje się, że gorgonzola i inne sery pleśniowe są doskonałym sojusznikiem zdrowia. Potwierdziły to badania uniwersytetu w Kopenhadze, które opublikowano w piśmie „American Journal of Clinical”. Duńscy naukowcy przez 12 tygodni przebadali trzy grupy składające się z 39 ochotników, którym zaserwowano trzy różne diety. Jedna z grup spożywała co najmniej 80 gramów twardego sera dziennie, wśród których znalazła się gorgonzola. Pod koniec badania u żadnego z ochotników tego doświadczenia nie wzrosła waga oraz ilość cukru we krwi czy zły cholesterol LDL. Przeciwnie, odnotowano zwiększenie ilości “dobrego „cholesterolu HDL. Można pokusić się o stwierdzenie, że jedzenie gorgonzoli jest warte grzechu! Okazją do spróbowania tej o najwyższej jakości będą krakowskie targi HoReCa.
Zaplanujmy też wizytę w firmie VYARA z marką AQUAMARIS, stoisko E40, reprezentowaną przez Bruno Patanè, która proponuje niezwykły gin wykorzystujący morską wodę, a na targach absolutna premiera wyrobu firmy – zapraszamy do wspólnego odkrycia, co to będzie. Jedno jest pewne – niesamowite przeżycia dla kubków smakowych zapewnione (www.aquamaris.it)
Polska Izba Biznesowa we Włoszech, chcąc lepiej pokazać możliwości rynku włoskiego w dniu 10 listopada od godziny 10.00 do 13.00 zaprasza na konferencję zakończoną degustacją i losowaniem nagród – FOCUS DAY ITALIA 10.11.23 Sala Wiedeń.
Wydarzenie na celu zaprezentowanie włoskiego sektora produktów żywnościowych z jego specyfiką, produktami niszowymi i nowościami a także przekazanie informacji na temat obowiązującego we Włoszech prawa w tej dziedzinie czy pokazanie rozwiązań logistycznych. W trakcie eventu goście będą mogli skosztować włoskich specjałów a także zadać pytania czy bezpośrednio rozmawiać z włoskimi partnerami. Chcąc uzyskać więcej informacji, prosimy o kontakt bezpośrednio z Polską Izbą Biznesową we Włoszech www.capiplit.eu, info@capiplit.eu