SKŁADNIKI:
Spód:
- 300g mąki typu 00
- 150 g cukru pudru
- 150 g miękkiego poszatkowanego masła
- 2 jajka
- szczypta soli
Nadzienie:
- 200 g orzechów pekan niesolonych
- 4 jajka
- 175 g syropu klonowego
- 50 g miękkiego masła
- 85 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub trochę wanilii w proszku/ w lasce
PRZYGOTOWANIE:
Na blacie kuchennym wymieszać mąkę z masłem i zagnieść. Dodać sól, cukier i wyrabiać aż ciasto osiągnie konsystencję piasku. Następnie dodać jajka i zagniatać aż do otrzymania gładkiego, jednolitego ciasta. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.
Rozgrzać piekarnik do 190° (z termoobiegiem).
Rozwałkować ciasto na blacie oprószonym mąką, a następnie przełożyć na blaszkę o średnicy 24cm wyłożoną papierem do pieczenia. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.
30 g orzechów pekan odłożyć na bok, resztę drobno zmielić. W dużej misce wymieszać miękkie masło, cukier trzcinowy, jajka, syrop klonowy i wanilię. Na koniec dodać rozdrobnione orzechy. Wlać masę na spód i ułożyć pozostałe orzechy tworząc okręgi na cieście.
Ciasto piec około 35 minut. Po 10 minutach pieczenia przykryć folią aluminiową, aby nie przyrumieniło się za bardzo.
Po wystygnięciu, serwować ciasto z lekko ubitą śmietaną i gałką lodów waniliowych.
Smacznego!