Poniższym wielkanocnym przepisem chciałbym zadowolić również tych, którzy nie chcą – jak zwykle – jeść biednego baranka czy koziołka. Danie to jest dość złożone, ale z pewnością smaczne i bardzo barwne. Chodzi o przygotowanie jajek na twardo zapanierowanych w czarnym ryżu.
Porcja dla czterech osób:
- 7 średniej wielkości jajek;
- 150 g czarnego ryżu (Venere);
- 3 średnie żółte papryki;
- 50 g mąki pszennej;
- 20 g masła;
- 150 ml mleka;
- Olej roślinny do smażenia;
- Oliwa z oliwek do papryki;
- Sól i pieprz do smaku.
Jak już wspominałem przepis jest dość złożony, należy więc zwrócić szczególną uwagę podczas gotowania jajek oraz w momencie ich panierowania.
Sposób przygotowania:
W garnku w lekko posolonej wodzie (ok. 1 l) gotujecie czarny ryż. Ryż powinien się gotować długo, ok. 45 minut. Odcedzacie go i odstawiacie, nie dodając do niego masła ani oliwy.
Weźcie 6 jajek i włóżcie je do małego garnka wypełnionego wodą. Podgrzejcie. Gdy woda osiągnie 75°C, gotujcie jajka przez 15 minut. Jeśli nie macie możliwości zmierzenia temperatury, doprowadźcie wodę do wrzenia, a następnie zmniejszajcie jej temperaturę, aż przestanie wrzeć. Jajka należy gotować przez 8/9 minut od momentu wrzenia wody. Gdy jajka będą już ugotowane, włóżcie je pod zimną bieżącą wodę, aż wystygną.
Pokrójcie paprykę w kwadraty o wielkości około 3×3 cm, zwracając uwagę, by dobrze oczyścić ją z nasion.
Do pojemnej patelni nalejcie odrobinę oliwy i połóżcie na niej kawałki papryki, najlepiej miąższem do spodu. Smażcie paprykę na średnim ogniu, by się nie przypaliła, jednocześnie pilnując, by pozostała miękka. Posólcie i wyłączcie ogień.
Do garnuszka wrzućcie masło i ok. 20 gram mąki, podgrzejcie na małym ogniu tak, by otrzymać gęsty krem. Następnie dodajcie mleko i połowę papryki, którą wcześniej zmiksowaliście. Gotujcie przez 5 minut na małym ogniu, dopóki nie otrzymacie aksamitnego kremu. Dodajcie sól i odrobinę pieprzu.
Teraz przygotujcie obrane wcześniej jajka. Zwróćcie uwagę, by były dostatecznie suche. Nałóżcie na talerz ¾ czarnego ryżu. Obtoczcie jajka najpierw w mące, następnie w roztrzepanym jajku i w ryżu tak, by dobrze przylegał. Nalejcie do garnka olej do smażenia i poczekajcie, aż jego temperatura osiągnie około 150°C. Przy pomocy metalowego sitka zanurzcie jajka w oleju i smażcie je przez 8/9 minut.
Danie należy podawać na półmisku; najpierw wlejcie krem z papryki, a następnie ułóżcie na nim półtora jajka. Na koniec ozdóbcie gotowe danie papryką i pozostałym ryżem.
Wesołych Świąt!