Składniki:
500 g mąki typu 00
150 g masła
100 g cukru pudru
200 g cukru
150 g migdałów ze skórką
8 g proszku do pieczenia
3 całe jajka
1 szczypta soli
wanilia
Przygotowanie:
W dużej misce (albo za pomocą robota kuchennego z płaską trzepaczką) połącz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sól, wanilię i pokrojone na kawałki miękkie masło.
Następnie dodaj oba rodzaje cukru i kontynuuj wyrabianie ciasta aż do otrzymania grudkowatej masy. Roztrzep jajka.
Gdy składniki zaczną łączyć się w jednolitą masę, dodaj migdały i kontynuuj wyrabianie. Ciasto wstaw do lodówki na 1-2 godziny.
Piekarnik rozgrzej do 185°C. Ciasto uformuj w podłużne bochenki (w kształcie bagietki) o wadze 300g. Ułóż na blasze do pieczenia w mniej więcej równych odstępach. Powierzchnię bochenków pokryj roztrzepanym wcześniej jajkiem i oprósz cukrem pudrem. Piecz 25 minut w gorącym piekarniku. Odstaw bochenki do przestudzenia i zmniejsz temperaturę piekarnika do 120°C.
Każdy z bochenków przekrój na kromki: z każdej z nich otrzymujemy słynne cantuccio! Ich grubość powinna wynosić od 8 mm do 1,2 cm.
Ponownie ułóż kromki na blasze do pieczenia i piecz przez około godzinę. Odstaw do ostudzenia i przechowuj w blaszanym pudełku.
Serwuj i kosztuj tych najsłynniejszych toskańskich ciasteczek w parze ze słodkim winem – są przepyszne!