Najlepsze włoskie produkty w połączeniu z kulinarną fantazją dwójki polskich promotorów wegetariańskiej, wegańskiej, zdrowej kuchni.
Od października 2013 roku firma API Food rozpoczęła współpracę z Atelier Smaku – Jolą Słomą i Mirkiem Trymbulakiem , znanych z telewizyjnych serii pokazywanych na kanale Kuchnia Plus.
Współpracę zapoczątkowała wspólna podróż do Piemontu, gdzie Jola i Mirek wraz z API Food odwiedziła firmę Inaudi specjalizującą się w wytwarzaniu specjałów z trufli i grzybów, a także turyńskiego wytwórcę bezglutenowych czekolad, Oxicoa.
Od 7 kwietnia rozpoczęła się emisja odcinków, w których Jola i Mirek gotują swoje wegańskie, bezglutenowe dania w oparciu o produkty API Food. Odcinki można oglądać na kanale Youtube Atelier Smaku i API Food. Dotychczas powstały przepisy na vegańską pizzę z pastą i oliwą truflową i sercami karczochów, gnocchi ze szpiankiem i sosem truflowym z dodatkiem truflowego octu, grissini lniane z kremem z kasztanów i miodem truflowym oraz bezglutenowe kukurydziane lasagne z warzywami.
Przed emisją odcinków kulinarnych prosto z kuchni Atelier Smaku, można było obejrzeć wrażenia z piemonckiej podróży, czyli prześledzić poszukiwania trufli na wzgórzach regionu Langhe i Roero, odwiedzić rodzinę Inaudi, która wyjawiła nieco tajników truflowego świata, poznać Turyn i jego czekoladowo-kasztanowe tradycje, odwiedzić wreszcie firmę Oxicoa, gdzie bohaterowie filmów próbowali bezglutenowych czekoladek giandujotti.
Przygoda API Food i Atelier Smaku trwa. Zapraszamy w każdą niedzielę do śledzenia kolejnych, nowych odcinków.
Puntata 1 „Trufle w bambusowym lesie”
Puntata 3 „Skarby piemonckich lasów”