
Kuchnia Włoska, czyli kulinarna podróż API Food
Nie musimy chyba przekonywać, że odkrywanie szczegółów autentycznej włoskiej kuchni to zajęcie na lata. My w tym gąszczu zagadnień odnajdujemy się całkiem dobrze – jest z nami Włoch, założyciel firmy, Cesare Bracco, pochodzący z Turynu oraz Anna Wójtowicz, która we Włoszech mieszka od ponad trzydziestu lat. Spojrzenie na włoską kuchnię z perspektywy rodowitego mieszkańca Italii oraz cudzoziemki przynosi wiele dobrego. Potrafimy odróżnić włoskie produkty produkowane przez wielkie, najczęściej międzynarodowe koncerny, które znajdziemy we włoskich supermarketach, od tych wytwarzanych przez lokalne, najczęściej rodzinne firmy z tradycjami.
Firma API została założona w grudniu 1999 roku i przez pierwsze lata reprezentowała włoskich producentów maszyn dla przemysłu tworzyw sztucznych. Jednak w tych odległych latach w Polsce niewiele było dostępnych produktów spożywczych z Włoch i to skłoniło nas do przyjrzenia się temu tematowi, tak powstało API Food. Pierwszym włoskim specjałem, który zaczęliśmy wprowadzać do Polski był klasyk – Parmigiano Reggiano, najwyższej jakości, bo od zaprzyjaźnionej serowarni zrzeszonej w Konsorcjum Parmigiano Reggiano. Ten wspaniały ser jest jednym z naszych bestsellerów do dzisiaj!
Delikatesy internetowe
Zapotrzebowanie na włoskie produkty zainspirowało nas w końcu do otwarcia w 2011 roku internetowych delikatesów Kuchnia Włoska. Postanowiliśmy zadbać o to, aby w naszej ofercie znalazły się włoskie produkty zgodne z kulinarną tradycją tego kraju – wytwarzane tradycyjnymi metodami, często pochodzące z typowych geograficznych regionów, nie ulepszane sztucznie, od lat wytwarzane w ten sam, żmudny sposób.
Poznaliśmy i odwiedziliśmy każdego z producentów, którego specjały oferujemy. Przyjrzeliśmy się procesom wytwarzania, jak i uprawom, np. oliwek, karczochów, piemonckich orzechów laskowych, czy hodowli krów, z których mleka powstaje nasz Parmigiano Reggiano.
Kuchnia Włoska – rozwój firmy, kontakty i przyjaźnie
Oczywiście z prezentacją naszych włoskich specjałów wiążą się nieustanne kontakty branżowe – targi, pokazy kulinarne, spotkania z blogerami i kucharzami. Przez wszystkie lata działalności uczestniczyliśmy w targach branżowych, szczególnie tych specjalistycznych, jak Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowych, Gluten Free Expo. Mieliśmy okazję być jednym z partnerów projektu Smaki Życia Magdy Gessler, prezentować włoską kuchnią razem z Cristiną Catese w ramach wydarzeń Tydzień Kuchni Włoskiej na Świecie organizowanych m. in. przez Ambasadę Włoch. Od lat współpracujemy z blogerami Jolą Słomą i Mirkiem Trymbulakiem z Atelier Smaku, którzy po naszych wspólnych wyjazdach do Włoch przygotowują na swoim kanale Youtube relacje z tych podróży oraz realizują przepisy z udziałem naszych specjałów. Jola i Mirek to prawdziwi miłośnicy Wenecji, kupili tam właśnie apartament, tworzą również biżuterię z bursztynu z elementami weneckich masek. Cenimy sobie także współpracę z Magdą Ciach-Baklarz, autorką jednego z najbardziej cenionych blogów podróżniczych – Italia poza Szlakiem, która niejednokrotnie pisała o naszych specjałach, szczególnie tych związanych z tradycjami świątecznymi, przybliżała polskim czytelnikom m.in. historie i tradycje ciast panettone, pandoro i colomby.
Nasze włoskie smaki
Tradycyjne włoskie specjały stanowią dla nas bazę i punkt wyjścia do poszukiwania również najnowszych trendów na włoskim rynku spożywczym. Na wirtualnych półkach naszych delikatesów znaleźć można klasyki: najlepsze oliwy z oliwek, makarony, sosy pomidorowe, pesta, sery: parmezan, pecorino, caprino, ale i produkty niszowe, jak wspaniałe sery z podpuszczką roślinną z karczocha, naturalnie tłoczone soki z włoskich granatów, czekolady wytwarzane metodą „od ziarna do tabliczki”, czy wreszcie gamę produktów bezglutenowych – makaronów, ciastek, sosów, pieczywa, przekąsek i innych typowo włoskich, a jednak będących w stale aktualnych trendach „free from” specjałów.
Dla nas włoska kuchnia nabiera prawdziwego smaku dopiero w połączeniu z włoską kulturą, miejscowym krajobrazem, a przede wszystkim docenianą na całym świecie wiedzą i sercem mieszkańców Italii do wytwarzania najlepszych produktów. Nasza działalność jest rodzajem kulinarnej podróży, źródłem radości, wiedzy i dobrego samopoczucia, dlatego cieszymy się, że tak dobrze się zadomowiliśmy wśród polskich smakoszy!