We wtorek, 24 września 2024 roku, we Włoskim Instytucie Kultury w Warszawie odbyły się pierwsze obchody Dnia Sportu Włoskiego na świecie, inicjatywa mocno wspierana przez Ministerstwo Spraw Zagranicznych Włoch, mająca na celu promocję nie tylko włoskich osiągnięć sportowych, ale również całej gospodarki związanej ze sportem. Po oficjalnych powitaniach ze strony Wiceministra Sportu i Turystyki Piotra Borysa, Ambasadora Włoch w Warszawie, Luki Franchetti Pardo oraz dyrektora ds. instytucjonalnych Confindustria Polonia, Alessandra Saglio, głos zabrał dyrektor biura ICE w Warszawie, Roberto Cafiero, przedstawiając szczegółowo włoski system sportowy, który generuje przychody w wysokości 22 miliardów euro, z czego aż 9 miliardów pochodzi z eksportu. Sektor ten tworzy około 400 tysięcy miejsc pracy i obejmuje 15 tysięcy prywatnych firm. Następnie odbyły się dwa panele moderowane przez dziennikarza Sebastiano Giorgi. Pierwszy z nich, poświęcony tematowi sportu i zarządzania, zgromadził prelegentów takich jak: była piłkarka i dyrektor klubu Genoa, Marta Carissimi, były koszykarz, członek włoskiej galerii sław koszykówki, Carlo Caglieris, dyrektor Lang Team, organizator Tour de Pologne, John Lelangue, dyrektor firmy zajmującej się wydarzeniami siatkarskimi w Polsce, Ewa Grzegorczyk oraz profesor socjologii z Akademii Wychowania Fizycznego w Warszawie, Michał Lenartowicz. Drugi panel, skoncentrowany na pozytywnym przykładzie włoskiej piłki nożnej kobiet, obejmował rozmowę Marty Carissimi z dyrektorem marketingu Polskiego Związku Piłki Nożnej, Karolem Tatarem. Na zakończenie odbyła się prelekcja dietetyka Mariusza Panczyka na temat diety śródziemnomorskiej. Wydarzenie, wspierane przez Confindustria Polska, zakończyło się networkingiem oraz włoskim bufetem zorganizowanym przez polski oddział Stowarzyszenia Kucharzy Włoskich, Kuchnię Włoską oraz PLOH.