Doskonałym daniem na zimne wieczory będzie gorąca i dodająca energii zupa-krem.
Składniki dla 4 osób:
600 g bobu (może być mrożony)
1 marchewka
2 cebule dymki
1 mały ziemniak
oliwa z pierwszego tłoczenia
10 liści mięty
0,5 l bulionu warzywnego
sól i pieprz
Przygotowanie:
Umyj bób i wrzuć do wrzącej wody, gotuj przez 40 minut. Po tym czasie odcedź i obierz go ze skórki. Przygotuj pozostałe warzywa i obierz ziemniaka, następnie pokrój wszystko na małe kawałki. Wrzuć na patelnię z trzema łyżkami oliwy i chwilę podsmaż.
Do warzyw dodaj 6 listków mięty i bób. Wymieszaj, wlej bulion, dopraw solą i gotuj przez 10 minut na średnim ogniu. Zdejmij garnek z ognia i zmiksuj wszystko blenderem do uzyskania kremowej konsystencji. Następnie podgrzej, doprowadzając do wrzenia. Rozlej zupę do talerzy, dopraw odrobiną oliwy i posyp liśćmi mięty.
Podawaj na gorąco z chrupiącymi grzankami.
tłumaczenie pl: Agata Pachucy