Babeczki z kremem ryżowym

0
60

Składniki:

Na kruche ciasto:
500 g mąki pszennej
300 g zimnego masła
200 g cukru pudru
3 żółtka
Starta skórka z 1 cytryny
Pasta z laski wanilii lub wanilia w proszku
2 szczypty soli
Na krem ryżowy:
150 g ryżu
600 ml mleka
Starta skórka z jednej pomarańczy
i połówki cytryny
Szczypta soli
100 g białego cukru
Łyżeczka masła
Na krem budyniowy:
350 g pełnego mleka
80 g cukru pudru
1 żółtko
1 jajko
35 g skrobi kukurydzianej
Starta skórka z połówki pomarańczy i połówki cytryny

Przygotowanie:

Najpierw przygotuj kruche ciasto, które później będzie odpoczywać w lodówce. W misce wymieszaj mąkę i zimne masło pokrojone w kostki. Zacznij wyrabiać ciasto ręcznie, rób to tak długo aż otrzymasz piaskową konsystencję. Następnie połącz: żółtka, cukier puder, startą skórkę z cytryny, wanilię i sól. Połącz ręcznie wszystkie składniki, tak żeby się dobrze wymieszały. Ciasto jeszcze nie wyrobione w pewnym momencie zacznie nabierać kruchej konsystencji, podsyp je lekko mąką i kontynuuj wyrabianie aż będzie można uformować masę o jednolitej i gładkiej konsystencji.

Zostaw ciasto do odpoczęcia, a w międzyczasie zacznij przygotowywać farsz do babeczek. Teraz przygotuj krem ryżowy: weź rondelek, wlej do niego mleko, dodaj cukier, szczyptę soli, startą skórkę z połówki cytryny i z jednej pomarańczy (o średniej wielkości, bio i dobrze umyte przed starciem). Podgrzej mleko na średnim ogniu. Zanim mleko stanie się gorące dodajcie cukier. Jak cukier się rozpuści, dodaj ryż, następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj całość powoli przez 25 minut, mieszając od czasu do czasu, aby uniknąć przypalenia. Gdy ryż będzie się gotował, mleko zgęstnieje. Mieszaj je od czasu do czasu i po 20 minutach spróbuj ryżu łyżeczką. Jeśli ziarenka będą już miękkie, zdejmij ryż z ognia. Dodaj łyżeczkę masła, wymieszaj i odstaw do całkowitego wystygnięcia.

Na koniec przygotuj budyń. Do rondelka przelej mleko i dodaj startą skórkę z połówki cytryny i połówki pomarańczy. Zostaw całość do zagotowania na średnim ogniu. W oddzielnej misce wymieszaj skrobię i cukier za pomocą trzepaczki. Połącz je z żółtkiem i jednym jajkiem średniej wielkości, a następnie wymieszaj całość energicznie trzepaczką. Zalej całość ciepłym mlekiem (niewrzącym) i wymieszaj od razu aż budyń nabierze jednolitej konsystencji. Dolej pozostałe mleko do uzyskanej masy, połącz wszystko za pomocą trzepaczki, a następnie przelej całość do rondelka. Pozostaw budyń na ogniu i zagotuj go powoli, ciągle mieszając. Gdy budyń się zagotuje, wyłącz ogień i zostaw do całkowitego ostygnięcia w szklanej lub ceramicznej misce.

Gdy krem ryżowy i budyń wystygną, połącz je szpatułką. Tak uzyskany farsz wykorzystaj do nadziania babeczek. Wyjmij ciasto z lodówki a następnie rozwałkuj na stolnicy na grubość 4 mm. Następnie wybierz formę jaką użyjesz do upieczenia babeczek. Wykorzystaj formę do muffinek albo foremki jednorazowe. Wyłóż foremki ciastem, wypełnij je nadzieniem aż do krawędzi.

Piecz w 180 stopniach przez 20 minut. Po tym czasie obniż temperaturę do 160 stopni i trzymaj w piekarniku przez kolejne 10-15 minut. Zostaw do wystygnięcia, wyjmij z foremek i posyp cukrem pudrem.