Podczas VI Tygodnia Kuchni Włoskiej na Świecie (22-28 listopada) w dniach 25 i 26 listopada szef kuchni Anuelo Serra przeprowadził warsztaty kulinarne dla nauczycieli i uczniów ze szkół hotelarskich w Krakowie (Zespół Szkół Gastronomicznych Nr 1) i w Myślenicach (Małopolska Szkoła Gościnności). Tematem warsztatów była specyfika kuchni włoskiej, związana z właściwościami diety śródziemnomorskiej w różnych regionach Włoch.
Uczniowie mieli okazję poznać nowe techniki gotowania, jak na przykład te związane z przygotowaniem jeżowców. Towarzyszyli szefowi kuchni w przygotowaniu posiłków na bazie ryb, owoców morza, a także typowych sardyńskich i śródziemnomorskich produktów, jak bottarga (suszona ikra), chlebek carasau, czy makaron fregola.
Dzięki obecności pizzera Antonio Salvatore Nuoro, obecni na szkoleniach poznali również sekrety idealnego ciasta na prawdziwą włoską pizzę.
Adriano Cossu, zdobywca złotego medalu na Mistrzostwach Włoch i srebrnego medalu na Mistrzostwach Świata w carvingu, czyli sztuce rzeźbienia w jedzeniu, zaprezentował techniki używane do zdobienia owoców i warzyw.
Podczas warsztatów kulinarnych szef kuchni Anuelo Serra, wraz z Luciano Sabeddu i Roberto Sabeddu podkreślali konieczność powrotu do korzeni włoskiej kuchni, do jej sezonowego charakteru i do zdrowego przygotowania posiłków, bez dodatkowych substancji, a nawet bez dodatku soli. Szef Serr jest wielkim zwolennikiem używania wody morskiej jako jedynego źródła soli w swoich posiłkach.
Dzięki warsztatom uczniowie szkół hotelarskich mają za sobą piękne kulinarne doświadczenie, które w przyszłości może posłużyć za punkt odniesienia w rozwoju ich karier.