Cantucci z migdałami

0
84

Składniki:

500 g mąki typu 00
150 g masła
100 g cukru pudru
200 g cukru
150 g migdałów ze skórką

8 g proszku do pieczenia
3 całe jajka
1 szczypta soli
wanilia

Przygotowanie:

W dużej misce (albo za pomocą robota kuchennego z płaską trzepaczką) połącz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sól, wanilię i pokrojone na kawałki miękkie masło.

Następnie dodaj oba rodzaje cukru i kontynuuj wyrabianie ciasta aż do otrzymania grudkowatej masy. Roztrzep jajka.

Gdy składniki zaczną łączyć się w jednolitą masę, dodaj migdały i kontynuuj wyrabianie. Ciasto wstaw do lodówki na 1-2 godziny.

Piekarnik rozgrzej do 185°C. Ciasto uformuj w podłużne bochenki (w kształcie bagietki) o wadze 300g. Ułóż na blasze do pieczenia w mniej więcej równych odstępach. Powierzchnię bochenków pokryj roztrzepanym wcześniej jajkiem i oprósz cukrem pudrem. Piecz 25 minut w gorącym piekarniku. Odstaw bochenki do przestudzenia i zmniejsz temperaturę piekarnika do 120°C.

Każdy z bochenków przekrój na kromki: z każdej z nich otrzymujemy słynne cantuccio! Ich grubość powinna wynosić od 8 mm do 1,2 cm.

Ponownie ułóż kromki na blasze do pieczenia i piecz przez około godzinę. Odstaw do ostudzenia i przechowuj w blaszanym pudełku.

Serwuj i kosztuj tych najsłynniejszych toskańskich ciasteczek w parze ze słodkim winem – są przepyszne!