Składniki (na około 80 ciastek):
- 300 g mąki 00
- 200 g mąki ziemniaczanej
- 150 g cukru pudru
- 1 laska wanilii
- Starta skórka z 1 cytryny
- 300 g miękkiego masła
- pokrojonego w kostkę
- 1 łyżeczka soli
- 6 jajek
Przygotowanie:
Canestrelli to typowe ciastka z Piemontu i Ligurii. Swoją wyjątkową kruchość zawdzięczają odpowiedniemu ugotowaniu żółtek przed wyrabianiem ciasta.
Najpierw ugotuj jajka w dużej ilości wody, przez ok. 8-10 min. Obierz je ze skórki, wyrzuć białka i zachowaj tylko żółtka. Ugnieć je tłuczkiem do ziemniaków lub przecedź przez sitko o drobnych oczkach. Następnie, do dużej miski wsyp mąkę, mąkę ziemniaczaną, sól, cukier puder, dodaj pokrojone w kostkę masło i wyrabiaj ciasto aż do uzyskania piaszczystej konsystencji. Dodaj aromaty: skórkę z cytryny i wnętrze świeżej laski wanilii. Jako ostatnie dodaj rozdrobnione żółtka i wyrabiaj ciasto aż do uzyskania miękkiej i zwartej masy. Zawiń ciasto w folię spożywczą i odłóż do lodówki na przynajmniej godzinę. Rozgrzej piekarnik do 170°C w trybie statycznym.
Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 1 cm i wytnij ciastka o średnicy około 3 cm, używając foremki o rowkowatej krawędzi. Za pomocą okrągłej, gładkiej foremki o maksymalnej średnicy 1 cm, wytnij dziurkę w środku każdego ciastka. Następnie rozłóż ciastka na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Z reszty ciasta wytnij kolejne ciasteczka, kontynuuj aż wykorzystasz całe ciasto. Piecz przez około 20-25 min.
Po wyjęciu z piekarnika, ostudź canestrelli i posyp cukrem pudrem. Przechowuj ciastka w blaszanym pudełku lub w hermetycznie zamykanym pojemniku, żeby zachować ich świeżość.
Smacznego!
tłumaczenie pl: Agata Pachucy