Receptura dla 1 osoby
Składniki:
- Makaron mafaldine – 100g
- Comber jagnięcy – 150 g
- Pulpa pomidorowa – 100ml
- Marchew – 10 g
- Cebula – 10g
- Seler naciowy – 10 g
- Wino białe wytrawne – 20 ml
- Parmezan – 20g
- Oliwa z oliwek extra vergine – 10 ml
- Liść laurowy, sól do smaku
Przygotowanie:
Comber jagnięcy ( 3 – 4 kotleciki z kostką ) kroimy wzdłuż kości na pojedyncze kotleciki. Na patelni groszkowej smażymy kotleciki z obu stron na złoty kolor ( można bez dodatku oliwy), następnie dodajemy pokrojone w drobną kostkę marchew, seler naciowy i cebulę, które to podlewamy winem białym.
Flambirujemy, a po chwili dodajemy pulpę pomidorową, liś laurowy i niewielką ilość soli do przełamania smaku. Gotujemy całość ok. 10 minut, a w przypadku zbytniego gęstnienia sosu, od czasu do czasu, podlewamy niewielką ilością wody. Równocześnie gotujemy makaron al dente. Odcedzamy i dodajemy do przygotowanego sosu z kawałkami jagnięciny.
Posypujemy startym parmezanem i raz jeszcze wszystkie składniki mieszamy. Na talerzu układamy makaron, wokół kawałki mięsa i polewamy pozostałym sosem. Całość raz jeszcze posypujemy startym parmezanem i dekorujemy świeżymi ziołami.
Smacznego!