Składniki:
- 500 g świeżego tuńczyka
- 50 g czarnego sezamu
- 1 granat
- 1 główka kopru włoskiego
- 100 ml octu z czerwonego wina
- 1l białego wina
- woda
- oliwa extra virgin
- sól
Przygotowanie:
Filet z tuńczyka opłucz dokładnie w zimnej wodzie. Pokrój rybę na kwadraty o grubości ok. 3 cm. Obierz granat i połowę nasion zalej białym winem z solą rozcieńczonym pół na pół z wodą. Połowę płynu przelej do osobnej miski. Włóż kawałki tuńczyka do naczynia w taki sposób, aby w całości zanurzone były w winie, a następnie odstaw na godzinę do zamarynowania. Do drugiej miski dolej czerwony ocet winny. Cienkie piastry kopru włoskiego zanurz w przygotowanym płynie i pozostaw na około godzinę.
Tuńczyka wyjmij z marynaty i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie zanurz kawałki ryby w oliwie. Do głębokiego naczynia wsyp ziarna czarnego sezamu i delikatnie, przy pomocy rąk, obtocz w sezamie każdy kawałek tuńczyka. Na patelnię wlej oliwę do poziomu kilku milimetrów i podgrzej do niezbyt wysokiej temperatury. Smaż przygotowane wcześniej kawałki ryby po kilka minut z każdej strony, aż się zrumienią. Tuńczyk powinien być chrupiący na zewnątrz, a w środku miękki i zaróżowiony.
Osusz marynowane piastry kopru włoskiego, rozłóż na talerzu do podania, a na nich umieść osuszone delikatnie papierem kawałki tuńczyka. Dodaj sól i pieprz oraz udekoruj potrawę kilkoma nasionami granatu.
Smacznego!
tłumaczenie pl: Emilia Boleszczuk