Musi istnieć jakiś powód, dla którego kuchnia włoska od wieków jest tą najbardziej uwielbianą i najczęściej odwzorowywaną. W rzeczywistości tych powodów jest wiele: jakość produktów, sposób przygotowania, tradycja kulinarna, dawne regionalne rywalizacje, a przede wszystkim ogromna pasja; wiele czynników, które można podsumować jako „włoska metoda”.
Idealnym przedstawicielem takiego włoskiego podejścia do kuchni jest Giacomo Carreca, kucharz z Palermo, szef kuchni Ristorante Diverso. Każde danie serwowane w Diverso to rezultat pracy opartej na wiedzy i jakości produktów. Nie ma tu miejsca na przypadek ani powierzchowność.
„Za każdym sukcesem, także w świecie kulinarnym, stoi praca wykonywana z pasją. Dlatego przygotowując danie, kontroluję cały proces. Kuchnia to miłość, a ja chcę być dumny z tego co podaję na stół gościa”, mówi Carreca. Przepis na ciasto, z którego wyrabia pizzę, opracowywał metodą selekcji przez ponad dwa miesiące, wybierając spośród ośmiu zakwasów chlebowych, używając wysoko wydajnej mąki Petra, po czym następuje długa fermentacja, dzięki której pizza doskonale się trawi. W rezultacie powstaje pizza… diversa (pl. inna), równie lekka jak wyśmienita! W ten sposób powstaje także fenomenalna pizza z kiełbasą nduja, bardzo ceniona przez Polaków. „Również podczas przygotowywania makaronu przywiązujemy wagę do ciasta i mąki, dodając same żółtka, by osiągnąć zupełnie nową jakość smaku.”
Diverso to nie jest zwykła trattoria z pastą i pizzą. To przede wszystkim restauracja z urozmaiconym menu, która obok tradycyjnych włoskich potraw oferuje wyśmienity wybór dań kuchni europejskiej, często wzbogaconych nutami orientalnymi. A wszystko to zgodnie z włoską filozofią kulinarną: jakość i pasja.
„Menu jest owocem mojego dorobku kulinarnego. Lubię eksperymentować i odkrywać nowe połączenia smakowe. Nie jestem osobą, którą łatwo zadowolić. Dorastałem kwestionując tradycyjne dania kuchni sycylijskiej przygotowywane przez mamę i babcię. Doprowadzałem do szału nauczycieli sztuki kulinarnej w Istituto Alberghiero w Palermo, którzy nie doceniali mojego nieustannego dążenia do innowacji. Uwielbiam tradycyjne smaki i metody przygotowania, ale jednocześnie kieruje mną ciekawość i lubię odkrywać i tworzyć nowe potrawy”: wyjaśnia Carreca, którego doświadczenie kulinarne sięga od Palermo po Pizę, od Costa Smeralda na Sardynii po Londyn.
Gotował w wyróżnionych gwiazdkami restauracjach serwujących kuchnię kontynentalną, po czym przybył do Polski za… miłością. „W Anglii poznałem moją polską partnerkę, która z czasem przekonała mnie, bym przeniósł mój styl gotowania do Warszawy. Pracowałem tu w wielu ciekawych miejscach, między innymi w restauracji Senses u boku utytułowanego szefa kuchni Andrei Camastry, mistrza kuchni molekularnej. Obecnie mam przyjemność prowadzić kuchnię restauracji Diverso, gdzie oferuję każdego dnia inne, międzynarodowe menu. Oprócz klasycznych włoskich potraw i pizzy, obejmuje ono również mięso i ryby, w tym także kaczkę, tradycyjne danie polskie, którą przygotowuję w piecu, karmelizowaną w Porto z dodatkiem dwóch rodzajów puree: jednego z estragonem, drugiego z kalafiorem i kokosem.”
Jak oceniasz polską klientelę?
„Byłem bardzo podekscytowany widząc, jak wielkie uznanie wywołują moje dania. Zaskoczyło mnie tak duże zainteresowanie rybami i risotto, dania typowo włoskiego, które poza Włochami rozumie niewielu i jedynie nieliczni potrafią je prawdziwie docenić. Z całą pewnością są i tacy, których zdumiewa carbonara bez śmietany, taka jak w oryginalnym włoskim przepisie, lecz poza tym należy przyznać, że przeciętny Polak dużo podróżuje i stał się klientem świadomym. Potwierdza to fakt, że zarówno Warszawa, jak i wiele innych polskich miast, może się pochwalić poziomem gastronomii równym miastom we Włoszech.”
Wyborna oferta kulinarna Ristorante Diverso jest w stanie zadowolić każde podniebienie. Opiera się na niekwestionowanym kunszcie szefa kuchni, który już od najwcześniejszych godzin porannych wraz ze swoim pracowitym zespołem dba o to, by zaspokoić gusta gości, korzystając wyłącznie z produktów najwyższej jakości, w tym oliwy, serów i włoskich wędlin, a także sezonowych warzyw i polskiego mięsa. Wszystko to podane w atmosferze nieformalnej elegancji tej przytulnej restauracji z widokiem na cichą, centralnie położoną ulicę Górnośląską. To miejsce, które emanuje miłością do Włoch, tą samą miłością, która łączy właścicieli Jacka i Maję z pięknym krajem, w którym mieszkali, zaręczyli się i do którego wracają na wakacje.
I tak w Diverso przyjemność z potraw przygotowanych przez Giacomo Carreca w połączeniu z ciepłym powitaniem właścicieli i serdeczną obsługą sprawia, że klient natychmiast czuje się komfortowo.
tłumaczenie pl: Karolina Wróblewska
Facebook: www.facebook.com/DiversoRistoranteItaliano/