SKŁADNIKI:
- 500 g pełnego świeżego mleka
- 200 g cukru
- 5 żółtek jaja
- 50 g mąki 00
- 10 g skrobii kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 700 g świeżej śmietany do ubicia
- 2 płatki karuku (kleju rybiego) – żelatyny
- 12 g kawy rozpuszczalnej
- 100 ml espresso
PRZYGOTOWANIE:
Na samym początku przygotujcie krem budyniowy. W naczyniu żaroodpornym połączcie trzepaczką żółtka jaj z cukrem dobrze mieszając. Następnie dodajcie mąkę i skrobię, i ponownie wymieszajcie. Doprowadźcie mleko do wrzenia i wlejcie do naczynia z otrzymaną masą z żółtek, połączcie trzepaczką i ponownie przelejcie do rondelka po mleku. Gotujcie krem na średnim ogniu, mieszając ciągle trzepaczką, aż masa zawrzeje. Wyłączcie ogień, przełóżcie krem do naczynia żaroodpornego i przykryjcie folią spożywczą.
Po wystygnięciu kremu możecie przystąpić do przygotowania musu. Ubijcie śmietanę na sztywno, ale bez przesady. Namaczajcie klej rybi w zimnej wodzie przez ok. 5 minut. Przygotujcie espresso i, póki jeszcze wrzące, dodajcie do niego wyciśniętą i osuszoną żelatynę i kawę rozpuszczalną, dobrze mieszając. Wlejcie część kawowej mieszanki do kremu, wymieszajcie, itd. aż do wyczerpania się płynu. Dodawajcie po trochu bitej śmietany do kawowego kremu i delikatnie mieszajcie, od dołu do góry, tak, aby nie doprowadzić do zbicia masy; czynność powtarzajcie do wyczerpania bitej śmietany.
Przełóżcie mus do rękawa cukierniczego z gwiazdkową końcówką i napełnijcie szklane kubeczki (1 kubeczek = 1 porcja). Udekorujcie ziarenkami kawy, bitą śmietaną, płatkami gorzkiej czekolady lub malutkimi ciasteczkami, w zależności od preferencji.
Smacznego!
tłumaczenie pl: Katarzyna Kurkowska