Ciasto pomarańczowe chiffon

0
617

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 300 g cukru
  • 1 torebka proszku do pieczenia (16 g)
  • 200 ml soku pomarańczowego lub świeżo wyciskany sok z pomarańczy
  • 125 ml oleju słonecznikowego
  • 6 dużych jajek
  • 8 gr kwasu winowego
  • Skórka starta z jednej cytryny
  • 1 buteleczka aromatu pomarańczowego
  • Cukier puder

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i dokładnie łączymy wszystkie składniki trzepaczką. Powoli wlewamy sok pomarańczowy i łączymy go z resztą składników. Dodajemy również olej słonecznikowy i dokładnie mieszamy.

Następnie oddzielamy białka od żółtek. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Łączymy żółtka z ciastem i mieszamy trzepaczką. Odstawiamy na bok ciasto i ubijamy białka mikserem. Do białek dodajemy też kwas winowy.

Stopniowo dodajemy ubitą pianę z białek do ciasta, delikatnie mieszając od dołu do góry.

Następnie dodajemy startą skórkę z pomarańczy i aromat pomarańczowy.

Wlewamy ciasto do specjalnej foremki do ciasta chiffon o średnicy 26 cm. Bardzo ważne, żeby foremka nie była tłusta lub posypana mąką w momencie wlewania ciasta. Wkładamy do piekarnika z termoobiegiem rozgrzanego wcześniej do 150°C (lub bez termoobiegu rozgrzanego do 160°C) i pieczemy przez około 60 min.

Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy do wystygnięcia w foremce odwróconej do góry dnem, przez około 2-3 godziny. Po tym czasie, pomagając sobie ostrzem noża, delikatnie oddzielamy boki foremki od ciasta.

Na koniec posypujemy cukrem pudrem na całej powierzchni. 

Smacznego!

tłumaczenie pl: Martyna Boreczek